pátek 29. prosince 2023

Shrnutí: Hry z roku 1993

Stejně jako předchozí, i rok 1993 byl velmi štědrý co se týče vytvořených her, kdy se jich na blogu objevilo celkem 136, přičemž většinu z nich se mi podařilo dokončit, nicméně objevilo se i pár výjimek a to z různých důvodů. Celkem bylo za kalendářní rok vydáno 144 článků (včetně tohoto shrnutí), což je druhý nejvyšší počet v historii blogu, nicméně první rok nabobtnal na číslo 155 hlavně díky hříčkám na počítače IQ-151 a PMD 85, které se daly zpracovat během chvíle. Troufám si tedy říct, že letos bylo na blogu odvedeno nejvíce práce, spáleno nejvíce hodin. 

Do herní archeologie se pustil i Jiří Bernášek alias BeWeSoft a kromě výborné přednášky na Bytefestu 2023 zpracoval i několik s hrami spjatých historických článků, které jsem zde publikoval - sálové počítače, stroj Nim a Kyberneťáček. Zmínit musím ještě jednou i vydanou knihu "Jak obehrát železnou oponu" Jaroslava Švelcha

I díky těmto článkům se průměrná měsíční návštěvnost vyšplhala na číslo 6700, což je upřímně lepší, než jsem očekával a jsem za to moc rád. Cílem bylo dohrát všechny hry z roku 1993 a to se víceméně podařilo též. 

Průměrné hodnocení her z roku 1993 od minule mírně kleslo na hodnotu 2.99, což dávám za vinu nesmyslnému množství mnou neoblíbených Videostopů, kdy ty si odnesly pokaždé minimální známku. Subjektivně ale kvalita zůstala víceméně stejná, což potvrzuje i fakt, že známku 5/10 či vyšší si odneslo zatím rekordních 20 her (minule 19). 

Vlak (1993)

Inferno (1993)

Pán Vlků (1993)

Hrou roku 1993 je podle mého názoru freewarová legenda Vlak, kterou v 90. letech hrál snad každý a zábavná je i dnes. Další velice podařenou hrou je Inferno, jemuž zařazení na "must-play" list uniklo jen o vlásek. Na tento seznam se ale dostala první tuzemská online hra Lost in Time, jejíž server je stále v provozu. 

Mnou dlouho očekávaný Pán Vlků se také ukázal ve slušném světle, nicméně RPG prvky jsou zde velmi mělké a někteří lidé mohou oponovat, že by se měl zařadit do žánru jiného. Objevili se i známí Cervii, respektive jejich Amiga varianta Dune 3 - Achtung! Die Kurve... Zábavnou arkádou byl i Golfer od BeWeSoftu. 

Cervii (1993)

Dune 3 - Achtung! Die Kurve... (1993)

Golfer (1993)

Pedro v Strašidelnom Zámku (1993)

V žánru akčních adventur potvrdil svoje kvality Pedro v Strašidelnom Zámku a Pedro v Krajine Pyramíd. Pro hráče preferující sci-fi tu je zase Aven a v Kliatba Noci narazíme na klasické zachraňování princezny. 

O něco méně akční byla "Dizzyovka" Útok Bílé Myšky a point & click adventura Il Noma Della Rosa. Samozřejmě nemohly chybět textovky, takže zde je výčet těch nejzajímavějších - nebezpečný počítačový virus jsme zlikvidovali ve hře Drsná Cesta, v Hotelu u Zelené Sedmy jsme se vydali za naší láskou Helenkou Vondráčkovou a v Kletbě Jižní Země jsme zachraňovali princeznu ze spárů černokněžníka. 

Z logických her se nejvíce povedl rozšířený Atomix Plus, sbírání písmenek v Magnetit, skládání potrubí v Piper a spolupráce tří postav v Ra. Za zmínku stojí také spojování kostek v Crix a variace na Sokoban Logicmaster

Aven (1993)

Kliatba Noci (1993)

Útok Bílé Myšky (1993)

Il Noma Della Rosa (1993)

Arkáda Honba za Pokladem byla tuzemskou odpovědí na známého Sabre Wulfa, Bubu zase spadá do kategorie raných komerčních DOS her. Mariáš jsme si vyzkoušeli ve hře Re! a "shoot 'em up" žánr reprezentoval bohužel příliš krátký Orion

Vraťme se ale k textovkám, kde se vyskytly další zajímavé kousky. Archeo byla variace na Indiana Jonese, v Asterix & Obelix jsme se dočkali naskenovaných obrázků, Dobrodružství Malého Caparta 2 pokračovalo v tradici textovek ve stylu "Šíleného Ataristy", Veselé Velikonoce a Happy Birthday navázalo na příhody Půllitra Destiloviče, Princ Jasoň byla předělávka z počítačů PMD 85, Muzeum Mrtvol byla společně se Saboteur jedna z mála textovek pro DOS, Na Stopě Zločinu kombinovala klasickou textovku a "Podrazovku" a nakonec musí být zmíněn i Světák Bob, ve své době ambiciózní textovka na Amigu. 

Magnetit (1993)

Bubu (1993)

Archeo (1993)

Světák Bob (1993)

Z těch méně povedených ale zajímavých her zmiňme simulátor bezdomovce Beggar, zvláštně zpracovanou Dokonalou Loupež, Mog Mog 2 s reklamou na pozdější hru Argo Adventure (1998), akční mlátičku podle stejnojmenného filmu Nahota na Prodej, arkanoid s nesmyslnou obtížností Noid-4, rozsáhlou a frustrující textovku Příšerný Botichský Příběh 2, tak trochu rasistickou Skinhead Story či výukovou hru Šance cílenou na rozšíření povědomí o AIDS. 

Stejně jako minule, i tentokrát si speciální zmínku zaslouží Radomír Danenberger, který nás obšťastnil dalšími deseti textovkami a sám byl hrdinou v Toayen in Action. Některé tyto hry, i přes ne úplně ideální zpracování, měly zajímavý nápad - v Ostrově Pirátů jsme rozdávali strategická rozhodnutí a dobývali ostrov, Útěk z Alcatrazu nás zase uvrhl do obávané věznice, odkud jsme museli utéci. 

Dokonalá Loupež (1993)

Nahota na Prodej (1993)

Šance (1993)

A co nás čeká dál? Cíl je udržet se na dostřel 30 let a v roce 2024 dohrát všechny hry z roku 1994. Upřímně řečeno uplynulý rok byl vyčerpávající a tempo 12 článků za měsíc již nikdy nechci držet. Naštěstí je momentálně na seznamu kolem stovky her, což signalizuje zvolnění na zhruba 9 článků měsíčně - s trochou štěstí se dostane i na resty, kdy se mezitím objevilo dalších zhruba 30 her s datem vydání 1992 a starší. Nicméně ve vzduchu visí i zatím na seznam nezapsané hry pro DOS a Sharp, které mohou pořadím zamíchat. 

Následující rok bude pro mě představovat zase trochu jinou výzvu, protože plánuji cestovat a trávit mimo ČR podstatně delší dobu. Snad tedy bude čas a energie se blogu dále takto aktivně věnovat. 

Samozřejmě všichni zde víme, že rok 1994 byl pro tuzemský videoherní průmysl klíčový, protože vyšlo Tajemství Oslího Ostrova (1994) aneb první opravdu úspěšný komerční titul. Počínaje tímto rokem budu trochu více hýbat s pořadím her, protože např. jako první na seznamu čeká adventura 7 dní a 7 nocí (1994), o níž víme, že vyšla až po Oslím ostrově, a tak to chci i načasovat. 

I když se dočkáme většího počtu her pro DOS, tak stále většinu budou držet kousky pro osmibitová Atari a ZX Spectrum. Z dalších platforem se objeví Amiga, Commodore 64, Sharp MZ-800, Sam Coupé a Atari ST. 

Kromě dvou výše zmíněných adventur se těším také na RPG Ancient Fighters, logické hry Boovie a Quadrax, žánrový mix Hlava Kasandry, strategickou hru Peloponéská Válka, textovky Stíny Noci a Playboy, adventurku Towdie a částečně také na Mavlina: Vesmírný Únik. Ostatní hry ze seznamu neznám, takže se budu opět těšit na jejich objevování. 

Šťastný nový rok a spoustu dohraných her!

6 komentářů:

  1. Skvělá práce a přeju do dalšího roku spoustu kvalitních herních zážitků.A mám jeden dotaz,budeš se i nadále věnovat i slovenským hrám?I když se od nás v roce 1993 trhly?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. Ano, zahrnu i je, přece si nenechám ujít Spellcross, Quadrax a další :)

      Vymazat
    2. Slovensko sa trhlo 1.1.1993 to by uz aj hry z 1993 museli byt ignorovane - Pedro, Kliatba noci.

      Vymazat
  2. Díky za výdrž, se kterou hraješ a recenzuješ hry. Přeji hodně zábavy při hraní her v roce 1994 :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrá práce a přeji vše nej do Nového roku, ať vydrží ten zápal a dopracuješ se k těm Rytířům Grálu, což je teda až za tři roky od toho 1993:-)

    OdpovědětVymazat