sobota 23. prosince 2023

Hra 904: Ztracený Poklad (1993)


Ztracený Poklad
Vývojář: Megamix Soft
Vydavatel: Megamix Soft
Vydáno 1993 pro ZX Spectrum
Žánr: Textová adventura
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Jak již dává název tušit, budeme opět hledat poklad, který je tentokrát ukryt hluboko v džungli. O této skutečnosti se dočteme v novinách zatímco sedíme u sebe v bytě. Motivace nám nechybí, problém ale je, že nemáme peníze ani na taxík na letiště, takže si nejprve budeme muset obstarat nějaké ty finanční prostředky. 

Instrukce

Začátek hry

Jednoduchá prácička

Holé lebky

Ovládání je trochu nestandardní, protože zatímco přesun na sousední obrazovku provádíme stiskem jedné z kláves "S", "J", "V", "Z", z ostatních příkazů tu najdeme už jen VEZMI a POUŽIJ, přičemž ty se musí v emulátoru zadat stisknutím kláves "Shift" + "V", resp. "Shift" + "P". Tímto se vypíše celé slovo (sloveso) a následně můžeme normálně na klávesnici napsat předmět. Slova se nedají zkracovat a pomocí kurzorové šipky doleva je můžeme mazat. 

Zadávání příkazů je podivné

Použil jsem sílu

Nebylo by jednodušší jet stopem?

Doplnění paliva do letadla

Obrazovky jsou sice doplněné obrázky, těch je ale dohromady asi jen pět - město, armádní sklad, letiště, letadlo a džungle - a navíc jsou nevalné kvality. Na několika místech tu najdeme události závislé na čase, respektive pokud na nějaké obrazovce zůstaneme příliš dlouho, tak nás např. může přejet auto či nás zmlátí skupinka skinheadů. 

Použitý font je trochu méně čitelný a najdeme tu menší bugy, kdy některé předměty po sebrání nezmizí z obrazovky (při dalším vkročení na obrazovku je toto opraveno), což může být trochu matoucí. 

Mapa

POSTUP HROU
Před domem jsem od muže dostal práci. V pracovně policisty jsem sebral doklady (VEZMI DOKLADY) a ukázal je u vrátnice (POUZIJ DOKLADY). Uvnitř jsem na WC zmlátil vojína (POUZIJ SILU) a sebral odznak (VEZMI ODZNAK). Ve skladech jsem ukradl náboje (VEZMI NABOJE) a pistoli (VEZMI PISTOL) a zbavil se dvou zabijáku (POUZIJ PISTOL). Ve skladu trhavin jsem pak odcizil semtex (VEZMI SEMTEX) a předal ho muži v budově na severu (POUZIJ SEMTEX), za což jsem dostal auto, s nímž jsem odjel na letiště.

Zde jsem sebral v řídící věži klíče (VEZMI KLICE) a ve skladu galon (VEZMI GALON), s nímž jsem doplnil palivo do letadla (POUZIJ GALON). Nastoupil jsem a odletěl (POUZIJ KLICE) na ostrov. 

U ohniště jsem našel kosti (VEZMI KOSTI) a v lese hořící větev (VEZMI HORICI VETEV), s kterou jsem zahnal lesní včely (POUZIJ HORICI VETEV) a sebral jim med (VEZMI MED). Pomocí kostí jsem odpudil divoké psy (POUZIJ KOSTI) a v domorodé vesnici vyměnil med za oštěp (POUZIJ MED). Tím jsem zabil hladového lva (POUZIJ OSTEP) a ve skalách sebral kámen (VEZMI KAMEN), jímž jsem zase zahnal piraně v potůčku (POUZIJ KAMEN) a vkročil do jeskyně s pokladem.
KONEC POSTUPU HROU

Pardon včely, potřebuji váš med

Výměnný obchod s domorodci

Piraně mě sežraly

Vítězství!

Verdikt: Další z nekonečné řady textovek, ve kterých hledáme poklad. 
Hodnocení: 3/10

Žádné komentáře:

Okomentovat