sobota 2. prosince 2023

Hra 897: Videostop (1993)


Videostop
Vývojář: Martin Kroulík
Vydavatel: MaKroSoft
Vydáno 1993 pro ZX Spectrum
Žánr: Hazardní
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Další zpracování závěrečné hry televizního pořadu Videostop, tentokráte opravdu základní. Na začátku se dočkáme běžícího textu, v němž je nejpodstatnější informace, že k ovládání potřebujeme Sinclair joystick. Dále si zvolíme rychlost střídání kostek od 0 do 9, kdy nula je nejrychlejší. 

Ve hře pak máme 10 pokusů a musíme samozřejmě stisknout klávesu FIRE v momentě, kdy je alespoň na dvou kostkách stejná hodnota. Pokud trefíme tři stejné, tak žádnou prémii nezískáme. V průběhu hry ani není vidět průběžný ukazatel skóre, pouze po použití všech pokusů se zobrazí naše úspěšnost v procentech. Pokud je to 100 %, tak se přehraje i zajímavý zvukový efekt podobající se ďábelskému zařvání. 

Vítězství je zakončeno zvukovým efektem řevu

Verdikt: Videostop = nuda. 
Hodnocení: 1/10

7 komentářů:

  1. No a který z těch videostopů pro ZX Spectrum je nejlepší? :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejlepší Videostop je ten, který člověk nehraje.

      Vymazat
    2. Na to je jasná odpověď - ten u Rosáka v TV!

      Vymazat
  2. A já bych chtěl z historických důvodů originál Videostop z ČT pro ZX, ale to už asi nikdo nemá.

    OdpovědětVymazat
  3. U těch videostopů, co jsi zatím viděl - je to tak, že všechny tři kostky jsou random, nebo tam bývá efekt, že s určitou pravděpodobností jedna z kostek na cca 4-5 výměny "zamrzne" a mění se pouze zbylé dvě?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Řekl bych, že jedna z kostek občas zamrzne, ale ne jen na 5 výměn, což je dost možná bug. A nebo že by to bylo naschvál?

      Vymazat
  4. Jiří Bernášek4. prosince 2023 v 10:53

    Ta původní televizní verze samozřejmě kostky taky zastavovala, byť to mnozí z autorů napodobenin nepřevzali, mlhavě si vzpomínám, že snad se dokázaly zastavit pak i dvě (tedy skákala už jen jedna, o to rychleji), a nakonec zafungoval jakýsi časový limit (jednou tam Rosák nad nezdařeným pokusem myslím halekal "a jéje, vy jste nám nějak zapomněla mačkat!"). Z toho by plynulo, že kostky asi měly opravdu zamrzat "na furt". Ten program v TV ale nebyl jen hrou, zřejmě celý pořad i titulkoval, zobrazoval průběžné výsledky a přihlašování soutěžících k odpovědi na otázky, tak možná i proto se nerozšířil. (Pořad je na https://www.ceskatelevize.cz/porady/878885-videostop/29032074051/ - je tam zastavená kostka i "prémie" [která zůstávala svítit po zbytek hry, zde to vidět není], více zastavených kostek bohužel zrovna ne.)

    OdpovědětVymazat