pondělí 6. března 2017

Hra 9: Manic Miner (1984)


Manic Miner
Vývojář: Aleš Martiník
Vydavatel: Aleš Martiník
Vydáno 1984 pro ZX81
Žánr: Plošinovka
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Jsem šťastný, že se mi podařilo vypátrat hratelné verze her také pro jeden z nejstarších osobních počítačů, co se u nás objevil - ZX81, což je předchůdce tolik populárního ZX Spectra. Jak už bylo zmíněno v článku o Pokladu, sám František Fuka pro něj udělal několik desítek her, ale bohužel se jich dochovalo jen minimum. K nalezení je hra "Diktátor", což je ale přeložená verze anglického originálu, tudíž se jí zabývat nebudu. Na svědomí ji má fanoušek s nickem Solaris104, který vycházel z překladu Fuky ze Spectra. 

Řada tedy je na předělávce legendární hry "Manic Miner" (1983) ze ZX Spectra, které se zhostil Aleš Martiník a odvedl opravdu slušnou práci. 

Sinclair ZX81; zdroj: Wiki

ZX81 měl samozřejmě oproti Spectru řadu omezení, jako třeba pouhý 1kB RAM, nebo pouze černobílé zobrazení. Tenhle počítač prostě nebyl na tvorbu her příliš vhodný, přesto nadšenci nacházeli způsoby, jak na tomto stroji rozjet nevídané věci. Právě Manic Miner rozhodně patří do top10 her pro ZX81 a dost možná je to úplně ta nejlepší hra, která na tenhle počítač vyšla. 

Hra se věrně drží své předlohy, ale pro úplnost shrnu, o co jde. V klasické plošinovce ovládáte šíleného horníka Willyho, který chce sebrat všechny blikající předměty, čímž se mu otevře cesta dál, do další jeskyně. Musí se při tom vyhnout různým potvorám a překážkám, kdy jediný dotek s nimi znamená smrt a opakování úrovně. V těch nalezneme různé propadávající se či pohybující se podlahy. Aby toho nebylo málo, postupně mu ubývá kyslík, což ještě více vytváří tlak na hráče, jenž musí občas předvést nevídané "ninja" schopnosti, aby odešel se zdravou kůží. Hra je to opravdu pekelně těžká a to hlavně v originále. 

Srovnání první úrovně - verze ZX81...
... vs originální Manic Miner pro Spectrum

Martiníkova verze je o něco jednodušší a to v několika věcech - 
  1. Máte již od začátku více životů 
  2. Úrovně, i když jsou téměř stejné, tak přece jen obsahují pár změn, jež většinou obtížnost snižují. Stačí se podívat na srovnávací obrázky prvního levelu výše. Třeba klíč uprostřed nahoře, který musíte sebrat, je v originále umístěn pod smrtícím krápníkem, jehož se nesmíte dotknout a zároveň nad propadávající se podlahou, takže musíte skok precizně načasovat, jinak si můžete dát level od začátku. V naší verzi se můžete v klidu postavit na pevnou podlahu a prostým skokem klíč sebrat. 
  3. Je tu jen 11 jeskyní oproti původním 20. Vynechány jsou některé hardcore (alespoň pro mě) úrovně typu "Skylab Landing Bay" či "Solar Power Generator".
Nejsem si jistý, proč bylo 9 úrovní vyškrtnutých - možná to bylo prostě nedostatkem místa, ale také je zde varianta, že to bylo příliš náročné na naprogramování - zmíněný level "Solar Power Generator" obsahuje poměrně složité "vychytávky", který by určitě nebylo snadné naprogramovat.

Srovnání konce hry...
... s originálem

Názvy úrovní jsou přeloženy do češtiny a i když většinou sedí, najdeme tu i pár změn. Z těch nejzajímavějších:
  • Název "Abandoned Uranium Workings" je přeložen jako "Spustlí a veselí permoníci"
  • "Processing Plant", čili "Zpracovatelský závod", je přeložen jako "Podzemní plantáž"
  • "The Vat", což znamená něco jako "nádrž", či "cisterna", byla přeložena jako "Jeskyň u 3 klokanů"

Manic Miner byla obecně velice oblíbená a napodobovaná hra. Nějaká její verze vyšla snad pro všechny platformy a my se tady na blogu ještě určitě s nějakou předělávkou setkáme. Tímto se bohužel loučím s počítačem ZX81, protože jsem pro něj našel už jen program Karel z roku 1985, což není tak úplně hra (každopádně se Karlovi podívám na zoubek v bonusovém článku) a dál už nic. Snad se ještě nějaký zajímavý kousek podaří najít. 

Vítězný screen

Verdikt: I když tahle hra z počítače ZX81 vytěžila opravdu maximum, je to prostě (i přes překvapivě plynulou animaci) o dost horší verze než ta ze Spectra. Pouze černobílá grafika, neexistující zvuk, méně levelů a na konci se dočkáte jen strohého nápisu "Vyhrál jste". Není žádný důvod tuto verzi upřednostňovat před originálem.
Hodnocení: ***/10

5 komentářů:

  1. Jen doplním, že Fuka ve své době nepřeložil Diktátora pro ZX81. To jsem udělal já za použití jeho překladu pro ZX Spectrum.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zajímavé, díky za informaci, doplním to do článku.

      Vymazat
  2. Fuka vytvořil asi několik her pro ZX81. Bohužel se nic nedochovalo. Tady je vidět ve 14. minutě nějaký klon Pacmana, který naprogramoval.
    http://www.ceskatelevize.cz/porady/10116288585-archiv-ct24/215411058210011/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super video :) Ta hra, kterou tam hraje je hooodně podobná hře Lupič pro IQ-151 (viz můj článek "Hra 26").

      Vymazat
  3. Na téhle hře je pozoruhodný také fakt, že vůbec na ZX-81 zobrazuje grafiku - ten počítač totiž uměl zobrazovat pouze text v pevně daném fontu. To na co se díváme, jsou tedy vlastně úlomky znaků rozsekaných na jednotlivé pixelové řádky (pomocí změněné systémové rutiny pro tvorbu obrazu v primitivním hardwaru ZX-81). Klobouk dolů!

    OdpovědětVymazat