pátek 3. března 2017

Hra 6: Bowling 2000 (1985)


Bowling 2000
Vývojář: František Fuka
Vydavatel: Fuxoft, od roku 1992 Proxima Software
Vydáno 1985 pro ZX Spectrum
Žánr: Sportovní
Počet hráčů: 1 - 4
Stav: Dokončeno

Bowling 2000 je nepřekvapivě simulátor bowlingu. Na začátku si vyberete počet hráčů, napíšete jejich jména, vyslechnete si divoké zvukové efekty, které Franta Fuka dal dohromady a už se můžete vrhnout do hry. Zmíněné zvukové efekty jsou doslova na každém kroku a máme tu i hudbu, která ale hraje častěji, než by se mi líbilo, takže mi začala brzo lézt na nervy.


Menu s volbou počtu hráčů


Ve hře je zezačátku vždy 10 kuželek a hráči se střídají v tazích, každý má za tah 3 hody. Na spodním konci se automaticky pohybuje bowlingová koule ze strany na stranu. Jakmile jste spokojení s jejím umístěním, zmáčknete a držíte tlačítko, načež se objeví další "čárka", která určuje směr. Ta opět jezdí ze strany na stranu a čeká, až tlačítko pustíte, čímž zvolíte směr hodu. Ovládání je vymyšleno v rámci možností dobře, ale hra má jeden naprosto zásadní nedostatek plynoucí z technologických omezení. 


Držím tlačítko a zaměřuji

V reálném bowlingu samozřejmě klíčovou roli hrají odražené kuželky, které s sebou vezmou ostatní. Tady nic takového není. Koule letí nějakým směrem a co potká cestou, to je sraženo, nic jiného. Je tedy nemožné shodit všechny kuželky jednou ranou a dát strike, což je naprostý základ bowlingu. Maximum, které můžete jedním hodem shodit je tedy 7 kuželek a brzy to dostanete do ruky tak, že to dokážete téměř kdykoliv budete chtít. Pak je snadné trefit i zbylé 3 (klidně všechny v rámci druhého hodu, čímž pak házíte třetí hod do prázdna), načež hra zabliká "VSECH 10!!" a dostante trojnásobek bodů, tedy 30. 


Michal prvním hodem shodil 7 kuželek, což je nejlepší možný výsledek

Hraje se na 5 kol, čili maximální počet bodů je 150, což jsem také dosáhl a nesmazatelně se tak zapsal do kronik ZX Spectra jako top hráč Bowlingu 2000. 


Vyhodnocení hry, kterou Martin tak trochu nezvládl
Získal jsem maximální počet bodů a odsunul tak třeba Indiana Jonese


Verdikt: Hra je pěkně zpracovaná a v tehdejší době to asi musela být slušná volba pro hru více hráčů. Umím si představit, že jsem v roce 1985 někde v klubu dětí a mládeže a moji 3 kamarádi se mě snaží všeljak rozhodit, abych nezhodnotil můj nadřený skill, netrefil prvním hodem 7 kuželek a oni měli nějakou šanci vyhrát. 
Hodnocení: **/10

Žádné komentáře:

Okomentovat