pondělí 13. března 2017

Hra 16: Chrám Zkázy (1985)


Chrám Zkázy
Vývojář: portoval Tomáš Havel, původní program František Fuka
Vydavatel: Fuxoft
Vydáno 1985 pro Atari 8bit
Žánr: Textová adventura
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Atari. Další platforma, na kterou vzniklo velké množství československých her a to konkrétně na řadu, které se obecně říká "Osmibitové počítače Atari". Jsem stále poměrně zmaten z označování jednotlivých modelů, protože nejdříve tu byly Atari 400/800 (1979), ale ty měly pouze 4, respektive 8 kB RAM. Možná mě později někdo opraví, ale ty u nás rozšířené nebyly. Daleko rozšířenější byla řada "XL" a "XE", konkrétně modely 600XL, 800XL, 1200XL (1982-1983) a 65XE, 130XE, 800XE (1985), které měly 16 - 128 kB RAM.

Atari 800XL; zdroj: wikipedia

Asi jste už uhodli, že Chrám zkázy je port hry "Indiana Jones a Chrám zkázy" od Františka Fuky ze ZX Spectra, o kterém jsem už článek napsal. S rozběháním hry pod emulátorem jsem měl trochu potíže, obecně se zdá, že u her pro Atari je to větší problém než u her pro Spectrum či PMD 85. Podařilo se až pod starší verzí emulátoru Altirra 2.30 s originálními ROM.

Seznam příkazů
Projížďka důlní lokomotivou je na spadnutí

Jak vidíte, hra je v poměrně strohém modrém designu, který na screenshotech nevypadá moc hezky. Port je co se týče příběhu, hádanek a ovládání logicky úplně stejný, takže to znovu popisovat nebudu a odkážu vás na původní článek. Vlastně jediné věci, které se změnily jsou grafické zpracování, úvodní, finální a "náhrobková" obrazovka.

Zase jsem zapomněl přivázat lano a spadl jsem
Grafika už opravdu jednodušší být nemůže

Hádanky jsem měl ještě v živé paměti, takže dohrát hru mi zabralo jen několik minut (opět jsem se ale zasekl v tom proklatém bludišti). Je škoda, že hra nepřichází s nějakou vychytávkou navíc, ale je to spíše downgrade. Kdybych si měl vybrat, hraju verzi pro Spectrum.

Maska je na dosah (opět). 
Vítězný screen

Verdikt: Port Fukovi hry ze Spectra, který nic nepokazil, ale ani nic nevylepšil. Vždy bych ale volil raději původní verzi, která je přecejen o něco barevnější a hezčí.
Hodnocení: ****/10

3 komentáře:

  1. Jednou veci je tahle hra vyjimecna - v pozdejsich dobach, na jejim enginu stavelo spousta ataristu sve bajecne textovky. Sla celkem jednodusse vylistovat a upravit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky za informaci, schvalne jestli je pak poznam, az je budu hrat ;)

      Vymazat
  2. Myslím si že jo, ale to bude až v roce 1992-95

    OdpovědětVymazat