středa 29. března 2017

Hra 26: Lupič (1986)


Lupič
Vývojář: Jiří Ježek
Vydavatel: Komenium
Vydáno 1986 pro IQ-151
Žánr: Arkáda
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

V minulém příspěvku jsem popisoval počítač IQ-151 a první hru pro něj - "Bludiště". Také "Lupič", neboli druhá hra od Jiřího Ježka, je k nalezení v dokumentu "Hry pro IQ-151". Dočteme se tam, že:

"Jde o typickou hru na pohyb v uzavřeném bludišti, úlohou je posbírat při pohybu v bludišti co největší počet teček, jejichž počet tvoří v závěru hry bodové zhodnocení uživatele. V bludišti se rovněž pohybují strážci, kteří mají sbírajícího dopadnout."

Zjednoduším to do jedné věty - Lupič je předělávka hry Pac-Man pro IQ-151.  


Tentokrát se popis hry (na rozdíl od "Bludiště") na začátku objevil
Začátek hry

Hráč je tedy znározněn jako písmeno "M" (proč ne "L" jako lupič?), strážci jako čtverečky a pistole jsou křížky. Strážci hráče pronásledují, ale "neběží" celou dobu, nýbrž vycházejí z pohybu hráče. Občas se tedy můžete zastavit, zatímco jsou strážci zaseklí ve zdi. Po sebrání pistole máte chvíli nesmrtelnost a můžete strážce zabít, což ale moc nepomůže, protože se uprostřed objeví znovu. Občas ale není jiné východisko a navíc za zabití dostanete 10 bodů.

Sebral jsem pistoli, takže svítím a ten strážce nalevo je nahraný

Po dosažení 300 bodů se mapa zrestartuje, bodíky se objeví zase všechny, ale hráč zůstane na své pozici. Zároveň se zrychlí pohyb jak hráče, tak strážců, takže je vše těžší. Vše vede k nevyhnutelnému konci, kdy vás strážci svojí rychlostí prostě dostanou.

Snažil jsem se dostat co nejdál, abych zjistil, jestli se dá hra nějak vyhrát, ale emulátor se mi vždy po chvíli zaseknul. Každopádně bych řekl, že tu žádný konec není - je to prostě o získání co nejvyššího skóre. 

Dostali mě. Alespoň jsem jich 13 vzal s sebou do hrobu.

Verdikt: Povedený klon Pac-mana, který z počítače IQ-151 dostává asi maximum. Hra je docela výzva a nabízí stejně jako předloha vysokou znovuhratelnost při honbě za co nejvyšším skóre.
Hodnocení: **/10

Žádné komentáře:

Okomentovat