pondělí 13. března 2017

Hra 15: Manic Miner (1985)


Manic Miner
Vývojář: Vít Libovický & Daniel Jenne
Vydavatel: ViLiSoft & DaJeSoft
Vydáno 1985 pro PMD 85
Žánr: Plošinovka
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Pár článků zpátky jsem psal o (trochu osekané) předělávce Manic Minera na ZX81 a na PMDčku tahle legenda samozřejmě nemohla chybět. Úlohy se zhostila dvojice Libovický & Jenne a už na úvodní obrazovce se přiznávají, že "scénář a tvary" vymyslel Matthew Smith (autor originálního Manic Minera), což je naprostá pravda - většina grafiky sedí 1:1 k originálu, jen je samozřejmě vše černobílé. 

Cíl hry je popsán jako "Proveďte horníka Willyho přes 20 nebezpečných slují!", takže se nic nezměnilo - stále ovládáte jednu postavu a snažíte se sesbírat všechny určené předměty a přitom se vyhnout překážkám a nepřátelům (1 dotek = smrt a opakování úrovně). Po sebrání musíte dojít na určené místo, čímž se dostanete dál. Musíte to ale stihnout rychle, protože vám ubývá kyslík.

První úroveň

Pokud vytrpíte příšernou hudbu v menu a zůstanete dostatečně dlouho, spustí se "Předváděčka", kde vidíte zaznamenaný úspěšný průchod první úrovní, což je přínosné hlavně pro nováčky. Taková nenásilná forma tutorialu. Poté se začnou na několik vteřin objevovat jednotlivé úrovně, jak jdou po sobě, takže hráč má možnost si je dopředu prohlédnout a připravit se na to peklo, co ho čeká.

Jak jsem psal, Manic Miner na ZX81 obsahuje několik odlišností, verze pro PMD je ale věrným portem. Úrovně jsou úplně stejné (až na 4, viz níže), včetně rozmístění jednotlivých předmětů a stejně se to i hraje. Jen od začátku máte víc životů - 7 oproti původním 3, ale stále je to bez zneužívání savestates téměř nemožné dohrát. Ta hra je prostě těžká. Názvy úrovní jsou opět přeložené do češtiny, tentokrát zase jinak a opět tu najdeme pár perel:

  • The Menagerie (Menažerie / zvěřinec) je zde přeloženo jako "Manažerie". Je to jen drobný překlep, ale vždy si u toho představuju nějakou sluj plnou manažerů. 
  • Processing Plant (Zpracovatelský závod) je přeloženo jako "Léčka na nováčky". Tím asi autoři mysleli fakt, že hned na začátku je lákavé seskočit dolů z plošinky, čímž se ale zabijete, protože jste příliš vysoko a funguje zde fall damage. 
  • The Warehouse (Skladiště) - můj oblíbený omyl. Skladiště je zde přeloženo jako "Dům války".

Poslední úroveň na PMDčku
Poslední úroveň v originální verzi pro Spectrum

Říkal jsem, že úrovně jsou stejné, ale přecejenom tu jsou rozdíly:
  • V úrovni "Miner Willy Meets the Kong Beast" chybí Kong beast. Toho jste mohli zmáčknutím druhé páčky shodit a získat bonusové body, tady vás kontakt s druhou páčkou zabije. 
  • V úrovni "Return of the Alien Kong Beast" najdeme to stejné. Opět tu chybí Kong beast a zmáčknutí druhé páčky vám jen uškodí.
  • Úroveň "Solar Power Generator" neobsahuje různě se odrážející světelný paprsek, který vám v původní hře ubíral kyslík. Tím pádem nemáte problémy s časovým limitem, což je značné ulehčení.
  • V poslední úrovni "The Final Barrier" chybí obrázek se sluníčkem a domečkem :( 

Předposlední level, ve kterém chybí sluneční paprsek
Ve verzi pro Spectrum se paprsek odrážel od nepřátel a ubíral kyslík

Po dohrání se zobrazí obrazovka s prostým textem a překvapivě se hra spustí znovu, tentokrát ale zrychleně a přitom vám zůstane počet životů a vaše skóre, takže si ho můžete ještě vylepšit. Byl jsem zvědavý, co se stane, pokud hru dohraju podruhé (asi jsem sebemrskač), tak jsem se do toho vrhnul. Při druhém vítězství se ovšem nic nezmění, pouze se hra už potřetí spustí od začátku, tentokrát ještě rychleji (už je to nehratelné).

Vítězný screen. Sportovní výkon? No, je pravda, že jsem se u toho hodně zapotil.

Musím říct, že i když je Manic Miner dobrá hra, už ji mám plné zuby. Přecejenom jsem ji v posledních několika týdnech v rozličných verzích několikrát dohrál. Každopádně mě ještě v budoucnu čeká pokračování pro PMDčko z roku 1987 a samozřejmě několik verzí pro Jet Set Willyho (volné pokračování Manic Minera).

Verdikt: Věrná kopie původního Manic Minera, čili kvalitní hra. Verze pro PMDčko je ale pořád downgrade, protože neobsahuje pár vychytávek v několika levelech a hlavně mi tu prostě chybí barvy.
Hodnocení: *****/10

Žádné komentáře:

Okomentovat