čtvrtek 23. března 2017

Hra 23: Jednadvacet (1986)


Jednadvacet
Vývojář: Mirek Pluháček
Vydavatel: Mirek Pluháček
Vydáno 1986 pro Atari 8bit
Žánr: Karetní
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Jednadvacet je převedení karetní hry, které se říká také "Oko bere" či jednoduše "Oko". Pokud neznáte pravidla, hra vám je na úvodní obrazovce vysvětlí (viz screen níže). Přicházíte s $1000 a snažíte se počítač o stejnou částku obrat. Na začátku každého kola jste otázáni, kolik chcete vsadit. Bohužel tu není žádný limit, takže můžete okamžitě hned v prvním kole zariskovat s "all in". 

Pravidla hry "Oko bere"

Pokud to uděláte, hra sebevědomě prohlásí "Tak teď vás definitivně oberu!" a začne míchat karty. První na řadě je bankéř (počítač), který si vezme kolik karet potřebuje, načež oznámí "Další kartu nechci, je řada na vás". Poté už vidíte svoje karty - dostanete automaticky první a hra se zeptá, jestli chcete další. 

Samozřejmě je cílem dostat se co nejblíž k součtu 21 a přitom ho nepřekročit. Hra za vás i sčítá a ukazuje výsledné číslo, takže u toho ani nemusíte moc přemýšlet. Mě se povedlo vyhrát hned v úplně první hře a myslím, že takhle rychle už žádnou jinou hru nedohraju ;)

Počítač si vzal dvě karty a teď jsem na řadě já
Součet je 10 bodů? To nějak nesedí

Zarazilo mě, že karty mají jinou hodnotu, než se píše v herních pravidlech. Jak vidíte na screenshotech, součet Q+K+J by měl být 7, ale je to 10. Každá tato karta má totiž hodnotu o 1 vyšší. 

Pokud tedy vyhrajete, hra napíše "Končím, všechno jsem prohrál!" a vypne se. V opačném případě je to "Vyhrál jsem ! 1000 $ je mých !" a následně "Všechno jste prohrál, končím hru". Nevím tedy jak dlouho tehdy trvalo nahrát hru do paměti počítače, ale asi by bývalo bylo lepší skočit zpět do menu. 

Zajímavé jsou také hlášky, kdy se snažíte vsadit nevalidní částku. Pokud vsadíte nulu, vypíše se "Kdepak, zadarmo nehraji!". Pokud zkusíte vsadit více, než momentálně máte, hra se hrubě ohradí "Tolik ani nemáte, podvodníku!".

I takto se dá vyhrát
Vítězný screen

Verdikt: Jednoduché převedení karetní hry Oko, které se dá dohrát asi za minutu. Zvláštní je, že hra nedodržuje pravidla, co jsou přímo ve hře popsaná. 
Hodnocení: */10

Žádné komentáře:

Okomentovat