pondělí 20. března 2017

Hra 18: Akcionář (1986)


Akcionář
Vývojář: Jiří Kadlec
Vydavatel: Software USC Team
Vydáno 1986 pro ZX Spectrum
Žánr: Strategie
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Akcionář je první strategická hra, se kterou se na blogu setkáváme. Cíl hry je popsán na úvodní obrazovce - máte 10 liber a úkolem je pomocí spekulování s akciemi dosáhnout na 10000 liber. Vtipná je zmínka, že "dávat úplatky je zakázáno". Verze, kterou jsem hrál byl evidentně nějaký re-release, protože se neustále zobrazovaly reklamy na společnost INFOsoft, které byl Jiří Kadlec později součástí. 

Bližší instrukce
Shrnutí na začátku hry, kdy máte v kapse jen pár drobných

Ve hře začínáte jako 18 letý a každé kolo, které trvá 1 rok, máte na výběr z několika možností. Můžete:
  1. Operovat s bankou - půjčit, nebo uložit peníze na účet.
  2. Koupit holuby - nepřišel jsem na to, co toto znamená. I když jsem koupil všech 10 holubů, nepocítil jsem nějaký rozdíl. 
  3. Zakoupit akcie - jsou zde jen dvě společnosti - Společnost Smith & Weson na výrobu střelných zbraní a továrna na výrobu limonády.
  4. Prodat akcie - pokud už nějaké akcie máte, můžete je samozřejmě prodat.
Ovládání je dost nepohodlné, protože si nemůžete vybrat přímo, co chcete udělat, ale hra nabídne pokaždé všechny dostupné akce a většinu z nich vždy odmítnete. Na konci kola se zobrazí zprávy o událostech týkajících se právě těchto dvou společností, které přímo ovlivní cenu jedné akcie. A to je alfa a omega akcionáře - koupit akcie, když jsou nízko a prodat je, když jsou vysoko. 

Po každém kole se zobrazí zprávy o událostech, které ovlivňují ceny akcií.
Jakmile se přiblíží vaše 70. narozeniny, hra vás kopne do zadku a skončí

Splnit cíl hry musíte do 69 let, pak vyskočí obrazovka výše a je konec hry. Hra si evidentně myslí, že 70 let je pro obchodování s akciemi příliš vysoký věk. 

Hra je velmi lehká a velice pravděpodobně si na první pokus vyzkoušíte, jak se ovládá a co jaké věci znamenají a na druhý pokus ji úspěšně dohrajete. Myslím, že základním problémem, který ničí jakoukoliv výzvu je fakt, že jedna akcie se prodává maximálně za 10 liber. Stačí ji tedy za tuto částku koupit a pak usmlouvat vyšší prodejní cenu, což se povede vždy. Já si většinou počkal, až cena akcií byla na maximu a pak je všechny prodal za 18 za jednu. 

Handrkování o ceně je vždy drsné.

Proces smlouvání je poměrně vtipný, jelikož vám kupující rovnou odpovídá na vaši nabídku a to různými hláškami. Nakonec mu také může dojít trpělivost a obchod zruší. Akcie si samozřejmě můžete také nechat a pobírat dividendy, ale to je daleko méně výhodné. Dále je také možné získané peníze uložit na spořící účet s 5 % úrokem, což je ovšem také pomalé. Nejrychlejší cesta je prostě samotný nákup a prodej akcií. 

Bravo, další rozhodnutí, které musím pokaždé odkliknout

Pokud se vám podaří skoupit více než polovinu akcií ve firmě, stanete se majoritním akcionářem a můžete rozhodovat o emisi nových akcií. Význam je ovšem malý a hra s tím otravuje pokaždé, i když už je vydán maximální počet 1000 akcií. 

Dohrát hru na druhý pokus mi nezabralo příliš dlouho, i přes nějaké potíže (párkrát mě zloději okradli o tučnou částku) jsem to stihl ve 35 letech. Hra nejprve zobrazí barevnou obrazovku s balíkem peněz a poté vyhodnocení.

Závěrečné hodnocení
Vítězný screen

Verdikt: Příjemná hříčka o americkém snu, která ale obsahuje zdlouhavé a nepohodlné ovládání. Dohrajete ji díky jedné fintě pravděpodobně za pár minut a znovuhratelnost je téměř nulová.
Hodnocení: **/10

Žádné komentáře:

Okomentovat