čtvrtek 2. března 2017

Hra 5: Boxing (1985)


Boxing
Vývojář: František Fuka
Vydavatel: Fuxoft
Vydáno 1985 pro ZX Spectrum
Žánr: Bojovka
Počet hráčů: 2
Stav: Dokončeno

Podle toho, co uvádí František Fuka na svých webových stránkách je Boxing první hra, kterou udělal na ZX Spectrum. My už víme, že situace je trochu zamotanější kvůli první verzi hry Poklad (1984). Boxing ovšem jako prvotina opravdu vypadá, aneb už nepovedená úvodní obrazovka dává tušit, že tenhle kousek se do kategorie "hidden gem" nezařadí. 


Boxeři se rozcvičují

Ve hře se ujmeme dvou boxerů se jmény James Black (ten s černými trenkami) a Bob White (s bílými trenkami). Jedná se vyloženě o záležitost pro dva hráče, kdy každý svého sportovce ovládá na jedné straně klávesnice a snaží se toho druhého knock-outovat. Hra pro jednoho hráče tu není.

Celkový pocit popravdě není moc dobrý. Zajímavá je animace obou boxerů, což muselo dát hodně práce, ale hratelnost je na tom bídně. V podstatě se jen můžete posunout dopředu a udeřit. Nepřišel jsem na to, jestli a jak se dá couvat nebo blokovat údery. Dokážu si tedy představit, že hra se zvrhla v závod "kdo dokáže rychleji mačkat tlačítka". 


Bang! Úspěšný zásah protivníka přímo do brady
James Black v posledních vteřinách druhého kola dal svému soupeři K. O.



Hra tedy počítá kolik úderů udeříte protivníkovi a kolo vyhrává ten hráč, který má více úderů. V případě shody nezíská bod nikdo. Zápas vyhrává hráč, jenž jako první získá 5 bodů. Soupeře je také možné knock-outovat a to v případě, kdy mu uštědříte 6 a více úderů - v tomto případě ale nevyhráváte celý zápas, ale jen dané kolo. 



Jeden z hráčů vyhrál 5:0, načež hra trochu zvláštně vypsala několikrát "Game Over"

Verdikt: Celkově se mi hra nelíbí, je těžkopádná a nepříliš dobře zpracovaná. Na screenshotech vypadá lépe, než se hraje. Ale opravdu by mě zajímalo, jak těžké bylo vytvořit animace boxerů v tehdejších podmínkách. Je zajímavé, že texty ve hře jsou všechny anglicky - že by měl Fuka ambice dostat hru i do zahraničí? 
Hodnocení: */10

Žádné komentáře:

Okomentovat