neděle 22. října 2023

Hra 882: Šance (1993)


Šance
Vývojář: Karel Snížek
Vydavatel: Krajská hygienická stanice, Schneiderova 32, České Budějovice
Vydáno 1993 pro DOS / Windows
Žánr: Vzdělávací
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

V 80. a 90. letech bylo téma "HIV/AIDS" velmi aktivně diskutováno a narážky můžeme nalézt i v některých tuzemských hrách, viz např. Zničte Saddáma Husajna (1991). "Šance" šla ale ještě o krok dál, protože jde přímo o vzdělávací hru, jejíž cílem bylo pokud možno zábavnou formou tuto problematiku vysvětlit a to primárně dětem. 

Jakožto vydavatel je v dokumentech uvedena Krajská hygienická stanice, Schneiderova 32, České Budějovice, kdy jedna instalace se dala pořídit za 150 Kč, neomezený počet pak za 1200 Kč. Přímo ve hře je také propagována poradna HIV/AIDS v Českých Budějovicích, Jeronýmova 1. 

Zajímavostí je, že k "Šanci" je "přilepena" ještě strategická hra Buss (1992), která se spustí jako odměna po úspěšném dohrání. Pro tu jsem se ale rozhodl vytvořit samostatný článek. 

Instrukce

Začátek hry

Některé otázky dokáží zaskočit

Ve hře se ujmeme postavy, která prochází čtyřpatrovým domem, přičemž naším cílem je najít klíč a odemknout cestu vedoucí na střechu. V každém patře je řada místností, jejichž rozložení je náhodně generované. Pro vstup do místnosti musíme kliknout na dveře, načež se zobrazí jedna z otázek týkající se zmíněné problematiky AIDS. 

Vybrané odpovědi se zabarví buď zeleně (správná odpověď, může jich být i více), oranžově (částečně správně), nebo červeně (špatná odpověď). Správná odpověď otevírá dveře dál, při špatné můžeme buď zaplatit jednou mincí, kterých máme devět, nebo odmítneme, čímž se průchod promění v zeď. 

V místnostech lze nalézt schody nahoru či dolů, zmíněný klíč a automat na kondomy, které také stojí jednu minci. Kromě schodiště se mezi patry můžeme pohybovat i pomocí výtahu, jež je vždy na pravém okraji. Z nějakého důvodu pak jedno použití výtahu stojí jednu krabičku kondomů. 

K ovládání lze využít buď myš, klávesnici (směrové šipky a Enter) či kombinaci obojího. Přesouvat se dá pouze do sousední místnosti a to kliknutím do ní. Najdeme tu i časový limit, jež činí 30 minut reálného času, což je dostatečné i pro pomalejší postup. Pokud ale chceme změnit obtížnost, můžeme v menu podržet klávesu Shift a napsat "aids", čímž se zpřístupní nastavení časového limitu a to v rozmezí 10 až 90 minut. 

Dostupné odpovědi jsou občas vtipné

Můj kamarád Freddie M.

Klíč nalezen

Vítězství!

Verdikt: Snaha tu bezpochyby byla, ve finále jde ale stále "jen" o vzdělávací hru, kdy většinu doby budeme odpovídat na otázky, což příliš zábavné není. 
Hodnocení: 3/10

1 komentář: