sobota 4. listopadu 2023

Hra 887: Toayen in Action (1993)


Toayen in Action
Vývojář: Jaroslav Bubeník (Hologram)
Vydavatel: Jaroslav Bubeník (Hologram)
Vydáno 1993 pro Amiga
Žánr: Textová adventura
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

J. Bubeník po hrách Indiana Jones 2 (1991) a Debil's Action (1991) přešel z osmibitových Atari na počítače Amiga. Pod přezdívkou Hologram pak vytvořil tuto klasickou hyperlokální textovku, v níž se ujmeme dalšího plodného tvůrce her na Atari Radomíra Danenbergera, jenž jednoho dne objeví inzerát v časopise Excalibur a rozhodne se, že se zúčastní konkurzu na programátora skupiny Toayen corporation, což bylo skutečné Amiga seskupení, jehož byl členem i Hologram (název vznikl podle jména malířky Toyen). 

Logo autora

Příběh

Začátek hry

Pomocí SLOVNIK si můžeme vypsat všechny dostupné příkazy, kdy k dispozici jsou PROZKOUMEJ, VEZMI, POLOŽ, POUŽIJ, INVENTÁŘ, SITUACE, POZDRAVY, LEGENDA, POMOC a KONEC. Slova se dají zkracovat na první tři písmena a použít můžeme i zájmeno "vše", tedy např. SEBER VŠE, což ale vzhledem k nevelkému množství předmětů zůstane zřejmě nevyužito. 

Slovník příkazů

Mlha v hotelu

Tu pomoc jsem si představoval trochu jinak

Hra se odehrává ve městě Slaný a jeho okolí. Navštívíme náměstí, hotel, ale i nedaleký rybník a mrakodrap, v němž sídlí Toayen corporation. Obrazovek není mnoho, ale přesto potkáme poměrně velké množství autorových známých, jejichž jména si můžeme přečíst v závěrečných titulkách. Hádanek tu najdeme jen pár a obtížnost není nijak vysoká, takže se dá hra dohrát poměrně rychle. 

Příběh je useknutý a rozřešení zápletky se nedočkáme. I ze závěrečného textu je jasné, že mělo vyjít pokračování, k tomu ale nikdy nedošlo. 

15ti palcové diskety a Titanic

To není robot Karel

Mapa

POSTUP HROU
Na náměstí jsem sebral balíček kondomů (VEZ KON), vlezl do hotelu a za obdržené peníze koupil v trafice kartón cigaret (POU PEN). Na polní cestě jsem prozkoumal dvojici (PRO DVO) a pomohl předáním kondomů (POU KON). Pokračoval jsem k rybníku, kde jsem našel láhev (VEZ LAH) a baterii (VEZ BAT), načež jsem skočil do vody, praštil trosečníka po hlavě (POU LAH) a sebral záchranný kruh (VEZ KRU). 

Od křižovatky jsem tentokrát šel jižně do budovy, u výtahů vložil baterii do robota (POU BAT), nastoupil (POU VYT) a odjel do sklepa (1). Zde jsem prozkoumal kotelníka (PRO KOT) a dozvěděl se heslo k výtahu. Vrátil jsem se nahoru, opět nastoupil do výtahu (POU VYT) a tentokrát jel do osmého patra (2), přičemž jsem zadal získané heslo 031283727. Zaklepal jsem na dveře (PRO DVE), předal kartón cigaret (POU KAR) a vstoupil do natáčecí místnosti. 
KONEC POSTUPU HROU

Ožralý potkan z nějakého důvodu zná kód k výtahu

Vítězství!

Titulky

Verdikt: Klasická hyperlokální humorná textovka na Amigu, která je ale až příliš krátká a jednoduchá. 
Hodnocení: 3/10

Žádné komentáře:

Okomentovat