čtvrtek 23. listopadu 2023

Hra 893: Vejce (1993)


Vejce
Vývojář: Miroslav Němeček
Vydavatel: GEMA Soft
Vydáno 1993 pro DOS / Windows
Žánr: Desková hra
Počet hráčů: 1 - 2
Stav: Dokončeno

Vejce je variace na hru Reversi, resp. Othello, jen tu kameny mají tři stavy - vejce, kuře a slepice. Na hrací ploše o velikosti 8x8 polí tedy pokládáme kameny, čímž přebarvujeme kameny ve všech směrech od položeného k poslednímu typu "kuře" v daném směru. Kámen lze položit pouze na volné pole a pouze tam, kde dojde k přebarvení alespoň jednoho sousedního kamene. Pro zjednodušení nám program sám vypočítává povolené tahy a pole označuje tečkami. 

Zatímco první hráč tedy přebarvuje kameny ve směru slepice - kuře - vejce a snaží se získat co nejvíce vajec, druhý hráč přebarvuje v opačném směru a snaží se zase získat co nejvíce slepic. Hra končí při zaplnění celé plochy, načež se určí vítěz. 

V menu lze pomocí klávesy "D" pustit demo, kde je vidět hra počítače proti počítači. Pomocí "S" můžeme vypnout zvukové efekty, pomocí "A" během hry lze zapnout/vypnout automat čili můžeme určit kterého hráče má ovládat počítač (tímto lze zapnout i hru dvou živých hráčů), klávesa "H" zase zobrazí nápovědu neboli doporučené pole pro další tah. Kurzor se ovládá pomocí směrových šipek a kámen se pokládá přes mezerník. 

Začátek hry

Průběh

Vítězství!

Verdikt: Pokud vám hra Othello přijde moc jednoduchá, zkuste Vejce. 
Hodnocení: 3/10

Žádné komentáře:

Okomentovat