pátek 27. ledna 2023

Hra 777: Beggar (1993)


Beggar
Vývojář: SVS & Georg Soft & Vít Švajcr
Vydavatel: SVS
Vydáno 1993 pro Atari 8-bit
Žánr: Strategická hra
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

V textech na úvodní obrazovce se dozvíme, že se jmenujeme Honza Rosa a letíme do New Yorku na dovolenou. Jelikož ale neznáme poměry v moderní Americe, tak se ubytujeme v tom nejlevnějším hotelu na okraji města a ráno se probouzíme pod mostem, bez kreditních karet a dokonce i bez oblečení, kdy obojím se obohatila pokojská. Stáváme se tedy bezdomovci (odtud název hry) a budeme se muset ohánět, abychom přežili. 

Volba délky

Začátek hry

To je plat jak v čínské továrně

Na začátku si můžeme zvolit kolik dní (tahů) chceme hrát a poté se již dostáváme do hlavní nabídky. Kapsy máme prázdné a jídlo zpočátku na 10 dnů. Můžeme se tedy rozhodnout jít:
  • hledat práci - musíme si vybrat z nabídky pěti lokací, načež se dozvíme buď že už mají plno, nebo dostaneme nabídku práce "x dolarů za y dní" a můžeme se rozhodnout přijmout či odmítnout.
  • žebrat - lze si vybrat z chudé, bohatší či milionářské čtvrti, kdy paradoxně jen v první se dají vydělat nějaké peníze, v dalších dvou nás většinou vyhodí a nezískáme téměř nic. 
  • nakupovat - opět výběr ze čtyř obchodů, kdy se ceny každý den náhodně generují. V jednom obchodě jsou do $10, v dalších mezi $10 a $20 a v posledním mezi $20 a $30, takže je samozřejmě vhodné nakupovat jen při nejpříznivějších cenách.
  • casino - vstupné jsou $3 a poté si lze vybrat mezi kostkami a hádáním čísel. V prvním případě se prostě automaticky hodí 3x kostkami (tzn. vygenerují se tři náhodná čísla) a pokud je jejich součet vyšší než co hodil soupeř, tak vyhráváme. U hádání čísel si můžeme vsadit na sudé, liché či specifické číslo / dvě čísla. 
"Chudä štvrď" a žebrání

Konečně jsem narazil na nízké ceny a můžu nakoupit jídlo

Kostky v kasinu

Cílem je samozřejmě přežít zvolený počet dnů, což není příliš obtížné. Problém je, že program se při přijímání práce často zasekává, což je možná jen chyba v zachované verzi. Nicméně i tak se dá pouhým žebráním v chudé čtvrti vydělat dostatek peněz na jídlo a jakmile máme zásobu jídla větší než zbývající počet dnů, tak v podstatě vyhráváme. 

Na závěrečné obrazovce se dozvíme i dosažený počet bodů, dosud nejvyšší skóre a čas hry vyjádřený v neznámých jednotkách. 

Hádání čísel v kasinu

Vítězství!

Verdikt: Nepříliš propracovaný simulátor bezdomovce. 
Hodnocení: 2/10

1 komentář:

  1. Autorem je Jeff Brenner, přeložil do češtiny Martin Outlý a o znakovou sadu se tam postaral Vít Švajcr.

    OdpovědětVymazat