úterý 20. prosince 2022

Shrnutí: Hry z roku 1992

Rok 1992 byl zatím nejplodnější co se týče tvorby her v Československu, kdy jsme se na blogu věnovali 134 hrám a to se samozřejmě ještě řada dalších nedochovala či zatím nebyla objevena. Je potěšující, že se podařilo všechny hry dohrát, což občas nebylo jednoduché, ať už vzhledem k nějakému bugu, potížím s ovládáním či prostě kvůli těžké hádance. Za to opět patří velký dík všem, co mi na mé cestě pomáhali. 

Budu opakovat svá slova ze shrnutí her z roku 1991, ale blog opět zažil nejlepší rok své existence, kdy se průměrná měsíční návštěva vyšvihnula přes 5100, k čemuž přispělo i druhé pozvání do populárního podcastu "Modrák & Friends", viz díl #122. Přibylo i množství komentářů pod články, za což jsem moc rád - čtu je všechny, i když odpovídám jen někdy a podle statistik návštěvnosti, kdy mají komentované hry větší čtenost, tak činí i ostatní, takže se nebojte, že by váš příspěvek vyzněl do prázdna a pište dál. 

Jak jsem již předeslal, svůj cíl z minulého shrnutí jsem splnil a dohrál jsem tedy všechny dostupné hry z roku 1992. Abych to stihl, tak jsem musel zvýšit tempo a v některých měsících napsat i 13 článků, což bylo opravdu vysilující, ale podařilo se. 

Průměrné hodnocení her z roku 1992 je 3.1, což je od minula mírný nárůst. Podle subjektivního pocitu se kvalita opravdu zvýšila, ostatně celých 19 her si odneslo hodnocení 5/10 a více, což je zatím rekord. Důvodem je jednoznačně rozvoj distribučních společností, které se v tomto roce opravdu činily a tlačily kvalitu nahoru - prodávání špatných her by přeci jen nefungovalo. Kromě největších firem Ultrasoft a Proxima Software lze zmínit i K-Soft pro Atari, BBS pro Sharp či začínajícího Petra Vochozku (Vochozka Trading a později Illusion Softworks a 2K Czech). Na druhou stranu se v této kvantitě vzniklých her objevila i řada méně kvalitních titulů, které průměrné hodnocení zase stáhly dolů. 

Pedro na Ostrove Pirátov (1992)

Hlípa (1992)

Sherwood (1992)

Hrou roku 1992 je podle mého názoru akční adventura Pedro na Ostrove Pirátov, která svým technickým zpracováním posunula dosavadní laťku ještě výše a opravdu se může srovnávat s profesionální zahraniční produkcí. Hned v závěsu je nesmrtelná Hlípa, tentokrát v portu pro Atari ST, což je pravděpodobně ta nejlepší verze. 

Pokračovat můžeme zatím trochu upozaděnými platformami jako jsou počítače Sharp - na ty vznikly hezké adventury Muminek v Muminím ÚdolíMuminek v Mrakodrapu a také předělávka legendární hry Sharp Lemmings. Na Commodoru 64 se zase rozjel Michal Bačík, jenž představil hned několik solidních her jako je EggmanPowers of Gloom či Spheron

Amigu reprezentovaly textovky Apprentice Poklad Zlatých Sluncí

Muminek v Mrakodrapu (1992)

Powers of Gloom (1992)

Poklad Zlatých Sluncí (1992)

Na osmibitových Atari nejvíce zaujala akční adventura Imagine, v níž jsme si v kůži čaroděje trochu zakouzlili a plošinovka Midnight, kde bylo naším cílem zapálit všechny svíčky v hradu. Chybět samozřejmě nemohlo ZX Spectrum, kde se objevilo akční Komando 2Phantom F4 a jeho pokračování Phantom F4 2, strategická hra Sherwood, logické Tango Tinny a objevil se i Tetris 3, jež byl inspirovaný Fukovou hrou Tetris 2. 

Midnight (1992)

Komando 2 (1992)

Phantom F4 (1992)

Z plejády dalších her stojí za zmínku logická hra na SAM Coupé Boggle Bubble, textové RPG se souboji Escape From the Paradise, graficky zajímavá ale velmi krátká adventura Octopussy, ambiciózní ale trochu frustrující Stalker, logický Crux 92 a textovky Heroes '92 a Videopoly. Zajímavá byla i strategická hra Galactic Empire čerpající inspiraci v legendární hře Elite. 

Speciální zmínku si zaslouží Radomír Danenberger, který pod značkou "D.. Adventure" vyrobil celých 13 textových her v čele se sedmidílnou sci-fi ságou Vesmírná Odysea a titul podivnost roku získává Dobrodružství na WC

Octopussy (1992)

Stalker (1992)

Videopoly (1992)

A co nás čeká dál? Do konce roku se snad podaří dohnat pár starších kousků, jež se mezitím vynořily, nicméně pro příští rok bude cíl jasný - dohrát všechny hry z roku 1993. A při pohledu na náš Master Game List je jasné, že to bude úkol přetěžký, jelikož nás čeká celých 139 her!!! Toto číslo se samozřejmě může změnit pokud se najdou nějaké duplicity, něco bude zamítnuto či se naopak nové věci objeví. Přesto je to rok s nejvyšší počtem her vůbec, takže nezbývá než zatnout zuby a pustit se do toho. 

Převahu si udrží věci pro ZX Spectrum a osmibitová Atari, dále se můžeme těšit na pár kousků pro Commodore 64, Atari ST, Amigu, Sharp a DOS. Překvapivě se na obzoru objevila i první online hra, konkrétně český MUD Lost in Time, jehož počátky sahají až do roku 1993. Uvidíme tedy jestli bude v dnešní době ještě hratelný. 

V roce 1993 už můžeme hry dělit na české a slovenské, nicméně na blogu se stále budeme věnovat oběma. 

Z nadcházejících her je pro mě jasnou dominantou logický rychlík Vlak, zaujmout by také měly další dva díly Pedra, Kliatba Noci, Cervii a Muzeum Mrtvol. Konečně se dočkáme i pořádného prvního RPG jménem Pán Vlků a adventury Světák Bob. Ostatní je pro mě velká neznámá, ale jsem si naprosto jistý, že textovek si opět užijeme habaděj. 

Krásné Vánoce a šťastný nový rok!

16 komentářů:

  1. Díky za recenze her, držím palce pro příští rok. Máš můj velký obdiv, že stíháš tolik recenzí měsíčně :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem zvědavý kolik nově objevených kousků mi tam zase přihodíš, snad jich bude jen přiměřeně :)

      Vymazat
  2. No hlavně aby byl na to dostatek času!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je moje největší obava! Ale dokud není potomstvo, tak to snad nějak půjde!

      Vymazat
  3. No, se zase těším, jak najdeš něco co nejde hrát. Jak zase budu ty autory nenávidět, hlavně pana D.. Adventure.

    Jo a žes jako nejmenoval ty lidi co ti jakoby pomáhaj? By si to jakoby taky měli radost. ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak ještě vydržet rok 93 a pak už počet titulů začne strmě klesat. ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. Paráda a držím palce do dalšího roku.Tvoje stránky jsem objevil teprve nedávno,ale okamžitě jsem dostal chuť znovu si zahrát všechny textovky, který jsem pařil jako dítě školou povinné na Atari.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak s chutí do toho, můžeš sem pak do komentářů k daným hrám napsat svoje pocity ;)

      Vymazat
  6. 134 her, to je teda luxusní zápřah. Přeji hodně elánu do těch 139 her na příští rok. Vše nej do Nového roku a ať Ti vydrží nastavené tempo :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dík, ty to na svém blogu taky solidně sekáš, tak nechť to i tobě vydrží :)

      Vymazat
  7. Rád bych příští rok viděl hry pro DOS, které jsem ti před pár lety poslal.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten druhý BS Mix si oprav na JS soft. Tuším že tam také byla složka s hrami pro Commodore, které jsem neměl vypsané na seznamu. Jinak samozřejmě děkuji, že ses to rozhodl tak rychle zařadit! :-)

      Vymazat