pátek 12. srpna 2022

Hra 708: Powers of Gloom (1992)


Powers of Gloom
Vývojář: Michal Bačík
Vydavatel: Michal Bačík
Vydáno 1992 pro Commodore 64
Žánr: Akční adventura
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Michal Bačík si po logických hrách Flappy (1992) a Eggman (1992) vyzkoušel jiný žánr a vytvořil tuto kombinaci adventury a plošinovky. Ujmeme se Robina Hooda a naším úkolem bude ve starém hradu najít a zneškodnit Satana s pomocí sedmi mečů, které musíme nejprve sesbírat. 

Hra vyšla v roce 1996 s menšími změnami znovu pod názvem Ratan Ballads

Začátek hry

Padající kámen - pasti jsou všude

S lukem se můžeme bránit

Pomocí joysticku ovládáme postavu, která se může pohybovat do stran, lézt po žebřících či řetězech nahoru a dolů či skákat přes života nebezpečnou kyselinu. Ve spletitých chodbách hradu můžeme nalézt několik typů předmětů - klíče slouží k otvírání dveří, měšce pro aktivaci pohyblivých plošinek a poháry pro doplnění zdraví, které je znázorněno svíčkou v pravém dolním rohu. Jakmile svíčka dohoří, tak přijdeme o jeden ze tří životů. Naštěstí se dají nalézt i extra životy

V cestě nám budou stát dva druhy nepřátel - střílející lučištník a duch, kterého se nesmíme ani dotknout a je nutné ho zlikvidovat pomocí luku a šípů, jež je třeba také nejprve najít. Kromě toho tu najdeme zmíněných sedm mečů a také štíty, jejichž efekt zůstává zahalen tajemstvím.

Skákání je hlavní problém hry

Skákací peklo, nicméně na konci čeká bonusový život

První meč je střežen lučištníkem

Většina ovládání je vyhrazena pro joystick, přepínání předmětů v inventáři se ale provádí klávesami "," a ".". Poté se přes FIRE předmět aktivuje. Největším problémem hry je ale mechanismus skákání, kdy je vlastně problém přijít vůbec na způsob, jak tuto činnost provést. Nejprve je nutné přepnout v inventáři na prázdný slot. Skákat se nedá libovolně, ale pouze přes kyselinu. Do té je třeba téměř vkročit, být na pixel přesně a poté zmáčknout FIRE, načež postava konečně skočí. 

Mapa

Plošinka se aktivuje pomocí měšce

Začíná přituhovat...

Který žebřík je ten správný?

Technické zpracování je na slušné úrovni, hra je plynulá a potěší různé malé animace jako třeba vlající vlasy postavy či hořící pochodně. Obraz se neposouvá, ale jakmile postava přijde na okraj obrazovky, tak se nahraje ta sousední. Rozsah je zhruba 80 obrazovek

Navigace hradem není jednoduchá a kromě spletitých cest narazíme také na různé pasti jako jsou třeba ze stropu padající kameny, pohyblivé plošinky shazující postavu, slepé cesty, žebříky končící náhle na další obrazovce, atd. Úsměvné jsou i texty psané v lámané angličtině, ale to se dá vzhledem k věku autora a tehdejší rozšířenosti jazyka pochopit. 

Trochu zklamání je závěrečná konfrontace se Satanem, kde není třeba nic udělat, stačí pouze přijít blíže. 

Na jedné obrazovce může být vícero cest

Pro aktivaci této plošinky je nutné mít sedm mečů

Tohle má být Satan?!

Vítězství!

Verdikt: Dobrá kombinace adventury a plošinovky, negativem je nepovedené skákání a závěrečný "souboj". 
Hodnocení: 5/10

Žádné komentáře:

Okomentovat