neděle 13. března 2022

Hra 652: Flappy (1992)


Flappy
Vývojář: Michal Bačík
Vydavatel: Michal Bačík
Vydáno 1992 pro Commodore 64
Žánr: Logická hra
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Tento klon Flappyho (1987) je dost možná prvotina Michala Bačíka (Eggman (1992), Powers of Gloom (1992) a další). I v tomto případě je k dispozici cracknutá verze, v níž je na začátku možné zvolit si nekonečné životy. 

Mechanismy zůstávají stejné - ovládáme kuře, které se snaží dotlačit vejce na místo označené žlutou barvou. Na obrazovce jsou pak další vejce, která se dají využít k dosažení našeho cíle a zároveň je lze zničit, přičemž na ně působí gravitace. 

Začátek hry

Trefa!

Úroveň převzatá z původní verze

Překážkou jsou také nepřátelé, kteří tu jsou označováni jako žáby a sovy. Oproti předloze jsou ale méně povedení - sovy se pohybují příliš rychle a je těžké jim hodit vejce na hlavu a tím se jich zbavit. Žáby zase neumí příliš obcházet překážky a než jako agresivní protivníci působí spíše jako zmatení kolemjdoucí. Oba typy reagují hlavně, když jsou s hráčovou postavou na stejném řádku. 

Zůstaly i houbičky, které jsou rozmístěné po úrovních. Ty můžeme sebrat a hodit po nepříteli, čímž ho zabijeme. To je výhoda oproti předloze, kdy houbičky pouze uspávaly na omezený čas. Získané houbičky si pak dokonce přenášíme do další úrovně, takže je dobré si je šetřit na horší časy. 

Úrovní je pouze 22 oproti původním dvěma stovkám. Řada z nich je převzatých a mírně upravených, některé jsou nové. Spojuje je ale to, že se řadí k těm lehčím. Na druhou stranu má hráč k dispozici pouze 5 životů a jakmile o ně přijde, tak je konec a musí hrát od začátku. Není tu systém hesel pro přeskočení již dokončených úrovní. A není tu ani gratulační obrazovka - po dokončení poslední úrovně hra prostě jen skočí zpět do menu. 

Hra obsahuje i menší bugy, kdy se třeba s vejcem zničí ještě půlka dalšího a s tou již pak dále nelze hýbat. Podivný je i kolizní systém, kdy shozené vejce občas jakoby prolétne půlkou protivníka. 

Padající vejce zabijí vše živé

Bug s přepůleným vejcem 

Poslední úroveň

Verdikt: Zatím asi nejméně povedený port Flappyho, nicméně stále jde o poměrně hratelný kousek. 
Hodnocení: 4/10

Žádné komentáře:

Okomentovat