sobota 19. března 2022

Hra 654: Foton (1991)


Foton
Vývojář: Jan Hlavatý (2H) & Ondřej Matějka (Mateus)
Vydavatel: Trash Software
Vydáno 1991 pro Commodore 64
Žánr: Logická hra
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Na některých webech je uveden rok výroby 1992, ale na úvodní obrazovce svítí 1991 a jedná se tedy pravděpodobně o první tuzemskou komerční hru pro Commodore 64, ke které vyšla i demo verze s prvními dvěma úrovněmi. Vtipné je, že v textech autor prosí o finanční pomoc, jelikož je chudý student a nemá peníze na nákup vlastního počítače, takže musí pracovat na stroji svého kamaráda Mateuse (Ondřej Matějka), který vytvořil slušnou hudbu.

Začátek hry, kdy foton začíná stylově v žárovce

Zde musíme vylétnout mimo černou plochu

Nejjednodušší úroveň

Cílem je dovést částici fotonu do označeného místa. Foton se pohybuje poměrně rychle a odráží se od různých prvků, které se dají natáčet pomocí našeho kurzoru. Některé můžeme otočit do čtyř směrů, další do dvou. Některé se zničí po jediném odrazu a další blokují cestu a musíme je nejprve odstranit nárazem ze správné strany. Prvek vypadající jako hranatá závorka "[" je z jedné strany propustný a ze druhé odrazí foton zpět. Tím výčet zdaleka nekončí, nicméně na vlastnosti jednotlivých prvků si musí hráč přijít sám stylem pokus-omyl. 

Foton přitom nesmí narazit do zdi či do určitých prvků ze špatné strany. V řadě případů záleží i na správném načasování, kdy musíme rychle zpřehazovat natočení správných prvků, což může být s lehce neohrabaným kurzorem docela náročné. 

Těžká ale geniální 13. úroveň

Trik je stěna úplně napravo, od které se lze odrazit zpět

Logo autorů přímo v jedné z úrovní

Hra obsahuje celkem 20 úrovní, nicméně dokončit všechny je velmi obtížné. Problémem je časový limit, který vidíme v horní části obrazovky. Ten je opravdu šibeniční, nejvíce je 99 vteřin, ale často dostaneme třeba jen 30. Během této doby se sotva stačíme rozkoukat a prozkoumat rozložení nové úrovně. Je tedy typické, že na první pokus vyprší čas, načež následuje konec hry a musíme hrát od první úrovně. 

Není tu totiž žádný systém postupu, žádná hesla k jednotlivým úrovním. Na úvodní obrazovce v textech sice autor prozrazuje cheat, kdy prý stačí držet klávesu "CBM" a napsat "EASYMODE", načež příští hra má začít od poslední úrovně, to se mi ale v emulátoru nepodařilo zprovoznit. Naštěstí je k dispozici cracknutá verze, kde lze časový limit vypnout. 

Kromě dohrání všech úrovní je sekundárním cílem i získání co nejvyššího skóre. To získáváme za zbývající čas po dokončení úrovně, kdy za jednu vteřinu dostaneme 10 bodů. 

Začátek poslední úrovně

Stačí přehodit vypínač a kochat se (závěrečné připočítávání skóre je přeskočeno)

Vítězství!

Verdikt: Slušná logická hra, která trpí na nerozumně nastavenou obtížnost. Hráč má pouze jeden život a navíc je tu šibeniční časový limit. Hodnocení tedy s přivřenýma očima, ideální je hrát cracknutou verzi s vypnutým limitem. 
Hodnocení: 5/10

Žádné komentáře:

Okomentovat