čtvrtek 10. března 2022

Hra 651: Robot Gregor (1992)


Robot Gregor
Vývojář: Rastislav Mišečka
Vydavatel: MagicMaster Software
Vydáno 1992 pro ZX Spectrum
Žánr: Logická hra
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Další dílo, které si bere inspiraci z logické hry Flappy (1987). Cílem je pohybovat se s robotem Gregorem po plošinkách a dostrkat bednu na cílové místo. V menu si můžeme vybrat způsob ovládání, kdy na výběr je joystick či klávesnice s předem nadefinovanými klávesami, vlastní schéma zvolit nelze. 

Menu

Začátek hry

Iniciály autora a ničení bedny

Úrovní je celkem 20 a za každou dokončenou dostaneme heslo, jež můžeme při dalším hraní zadat v menu a dostat se do ní zpět. Hesla jsou následující:
AMIGO, SPECY, RASTO, GREGY, PROBE, MAJOR, MOBIL, BOTAS, BARCA, IMAGO, MOTUZ, FIFAK, MAGIC, MARIO, DOLPH, CHUCK, MOTOR, TATRA, TESLA

Postava nemůže skákat, ale má k dispozici vystřelovací hák, který vždy vyletí kolmo nahoru a zachytí se za první překážku, načež se s robotem můžeme vytáhnout. Druhým směrem to bohužel nejde, ale alespoň se při pádu nezraníme. Obrovským problémem je nutnost trefit se v některých situacích na pixel přesně (při vystřelování háku či při strkání beden), což může zabrat velké množství pokusů. Zvukové efekty při pohybu postavy nejsou příliš uchu lahodící. 

Zde je nutné si všimnout nepadnoucí bedny

Přemostění jak z Flappyho

Reklama na FIFO

V úrovních je většinou ještě druhý typ beden, jež můžeme z horní strany zničit a které využíváme pro přesun bedny s "křížem". Oproti Flappymu jsou úrovně zjednodušené a beden je tu menší množství. Nejsou tu nepřátelé ani časový limit. Nicméně se tu využívají stejné triky jako např. "přemostění", rozmístění menšího počtu beden v "příkopu" tak, aby se přes něj dalo přejít, posouvání beden během pádu, atd. 

Ve hře najdeme zmínky o časopisu FIFO, který v tu dobu ještě vycházel. Je možné, že autor s ním byl nějakým způsobem provázaný a tímto mu dělal menší reklamu. 

Ale no tak, už se tref!

Poslední úroveň

Vítězství! 

Verdikt: Lehká, dá se říct až dětská variace na Flappyho, která se dá dohrát během krátké doby. Velkým problémem je nutnost trefovat se při akcích na pixel přesně. 
Hodnocení: 4/10

Žádné komentáře:

Okomentovat