čtvrtek 25. srpna 2022

Hra 714: R-Type 3 (1992)


R-Type 3
Vývojář: Jaroslav Myslivec
Vydavatel: Tlauli-ran
Vydáno 1992 pro ZX Spectrum
Žánr: Shoot 'em up
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Po několika zajímavých pokusech (Galactic Empire (1992), Escape from the Paradise (1992) a další) se Jaroslav Myslivec pokusil o svoje pokračování legendárních shoot 'em up her R-Type (1987) a R-Type 2 (1989). Ujmeme se tedy svého vesmírného korábu a budeme se snažit prostřílet přes zástupy nepřátel. 

Menu

Začátek hry

V menu si lze vybrat ovládání buď na joysticku, nebo na klávesnici, kdy se se svojí lodí pomocí kláves "Q", "A", "O", "P" můžeme pohybovat do čtyř směrů a pomocí "M" střílíme. Na rozdíl od předlohy zde nejsou žádné úrovně ani bossové - pozadí je stále stejné a naším jediným cílem je přežít co nejdéle, sestřelit co největší počet nepřátel a získat nejvyšší skóre (výchozí je 5000), na což máme čtyři životy

Narazíme na tři druhy nepřátel - standardní červené lodě létají z pravé strany, nemění směr a letí prostě dopředu (100 bodů), později přibude shora padající ufon (200 bodů), nicméně zdaleka nejhorší je třetí typ modrého mimozemšťana (300 bodů), který nám vpadne do zad a reaguje na náš pohyb, musíme tedy šikovně navigovat naší loď, vyhnout se ostatním nepřátelům, dostat se do palebné pozice a zlikvidovat ho. 

Aby toho nebylo málo, na obrazovce může být pouze jeden náš projektil, nelze tedy zběsile střílet a nepřátelé po sestřelení vybuchnou a vypadnou z nich 2 bomby - všemu se musíme vyhnout. Trochu nepříjemné také je, že červené lodě musíme trefit přesně do středu - střely, které míří na křídla prolétnou skrz. 

Druhý typ nepřítele začne padat shora

Modrý nepřítel napadá zezadu

Konec hry a nové high score

Verdikt: K legendárnímu R-Type má tohle neoficiální pokračování hodně daleko, bohužel zde nejsou žádné úrovně ani bossové a jde tedy o prosté sestřelování třech typů nepřátel. 
Hodnocení: 3/10

Žádné komentáře:

Okomentovat