sobota 5. srpna 2023

Hra 852: Pedro v Strašidelnom Zámku (1993)


Pedro v Strašidelnom Zámku
Vývojář: Gold Storm (Július Nagy & Andrej Nagy) & K. V. M.
Vydavatel: UltraSoft
Vydáno 1993 pro ZX Spectrum
Žánr: Akční adventura
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Volné pokračování dobrodružství Mexičana Pedra. Zatímco v Pedro na Ostrove Pirátov (1992) jsme utíkali ze zajetí pirátů, tentokrát se vydáváme do zámku v Karpatech, kde sídlí rytíř Krap. Jak se dočteme v manuálu:
"Rytíř, který byl vyznavačem černé magie, se rozhodl pomocí zlých kouzel postupně ovládnout celou okolní krajinu. Nakonec se mu to i podařilo, musel však za to draze zaplatit. Od toho dne se každou noc mění na upíra, který potřebuje pít lidskou krev. Proto se v okolí zámku začaly čím dál častěji ztrácet malé děti. Hodně odvážlivců se pokusilo vniknout do zámku a ukončit krvavé běsnění tohoto netvora. Rytíř Krap však pomocí svých mocných kouzel všechny proměnil na různé položivé příšery, které se staly věčnými strážci jeho zámku. Legenda končí slovy, že zámek může zbavit kletby jenom odvážlivec, který osvobodí všechny tyto nešťastníky a nakonec přemůže i samotného Krapa, který se ukrývá v nejvyšší věži zámku."

Jakmile Pedro vkročí do zámku, tak se východ zavalí kamením. Naším cílem tedy bude nejprve prozkoumat celý zámek včetně tří věži a podzemí, osvobodit všechny příšery, porazit upíra Krapa a poté ještě ze zámku uniknout.

Hru opět prodával UltraSoft za 179 Sk, přičemž vyšla i demoverze, kde si můžeme prohlédnout prvních pár obrazovek a vyřešit jednu hádanku. Vydání však mělo zpoždění - původně se mělo uskutečnit v polovině roku 1993, reálně se však hráči dočkali až na přelomu let 1993 a 1994. 

V menu se nachází i jména autorů

Začátek hry

Jak ukonejšit krále duchů?

Ovládání je možné na joysticku či klávesnici, kdy si definujeme vlastní klávesy pro vlevo, vpravo, skok, změnu slotu v inventáři (ten aktivní poznáme podle rudých očí lebky nad ním) a sebrání/položení/použití předmětu. V úvodním menu se pohybujeme pomocí mezerníku zatímco celou dobu (i během hry) hraje povedená hudba

Na rozdíl od prvního dílu máme jediný život místo tří. Naší energii vyjadřuje zkumavka s krví vlevo dole. O její část přicházíme při kontaktu s nepřáteli, ubyde nám také pokud se dotkneme ohně, pavouka na pavučině, narazíme do zdi či na nás spadne kapka ze stropu (pokud se ale nehýbeme, tak nás může zachránit naše helma). 

Druhou výraznou změnou jsou jen dva sloty pro předměty místo čtyř, což s sebou přináší více logistických problémů, na druhou stranu tu již nenajdeme "ochranné" předměty, které by nás činily imunními třeba vůči zmíněné kapající vodě. Na toto omezení je navázaná také jedna hádanka, kdy potřebujeme tři předměty dostat po plošinkách až na dno šachty, čehož lze docílit pouze tím, že ve skoku jeden z předmětů upustíme tak, aby se propadl níže, kde ho opět sebereme.

Plakát z časopisu BiT 01/94; Zdroj: Spectrumcomputing.co.uk

Tenhle meč by se mohl hodit

Trůnní sál

Technické zpracování je opět o kousek dále a autoři se skvěle popasovali s omezeními ZX Spectra. Plynulost hry je velmi dobrá a to i když celou dobu hraje hudba, s čímž měl ještě první díl trochu problém. Kromě animovaných postav tu najdeme i detaily jako jsou hořící svíčky a pochodně, kapající voda ze stropu, blesky v oknech či kmitající pavouci na pavučinách. 

Bohužel v otázce designu jde spíše o krok zpět - hádanky nejsou tak nápadité a ve většině případů jde pouze o to donést někomu nějaký předmět, což odemkne cestu dál. Např. hlídací pes chce kost, rytířovi chybí meč, atd. Z nějakého důvodu pak porazíme hlavního záporáka tak, že mu doneseme nářadí (?). 

Velkým problémem je, že předměty jdou použít jen na specifických místech. Velmi lehce se tak může stát, že hráč zkouší použít správný předmět, ale jelikož stojí o kousek jinde, než hra vyžaduje, tak se akce neprovede a hráč usoudí, že to není řešení a zasekne se. Druhým problémem jsou přesuny do sousední obrazovky, kdy pokud skočíme přímo do nepřítele, tak s tím již nemůžeme nic dělat a velmi často přijdeme o všechnu energii, čímž pro nás hra končí. 

Na hru vyšlo nejprve preview v časopise BiT 04/93 a poté recenze v čísle 06/93, kde autor vychválil hlavně technické zpracování a udělil 86 % se slovy "Jde o hru vysoko převyšující průměr na osmibitovém ZX Spectru." Překvapivě v čísle 01/94 vyšla ještě "mega-recenze", kde bylo zmíněno, že "V hotové verzi hry se našlo několik menších nedostatků a chybiček, které bylo třeba odstranit, čímž se celý výrobní proces zdržel." Autor také do detailů popsal příběh, vyzradil řešení několika hádanek a článek uzavřel se slovy "Podle mě je Pedro 2 jednou z graficky nejlepších her, které byly kdy na ZX Spectrum vytvořené. Myslím, že oproti prvnímu dílu, který též nebyl zdaleka nejhorší, je kvalitnější zhruba o 30 %". Hodnocení zůstalo stejné. Nakonec v čísle 10/94 byla vydána i mapa.

V roce 2011 vznikl anglický překlad a hra vyšla pod názvem "Pedro in the Haunted Castle". 

Pro předávání věci je nutné stát na specifickém místě

Medailon otvírá průchod dolů, kam je třeba dostat určité předměty

Mapa

Mapa z časopisu BiT 10/94; Zdroj: oldgames.sk

POSTUP HROU
Sebral jsem kost a hodil ji psovi. Po schodech jsem vyšplhal o dvě poschodí nahoru a vydal se doprava, kde jsem za dvěma duchy našel sekeru. Pokračoval jsem kolem ducha krále, vyskákal na vrchol věže a našel meč. Vrátil jsem se ke schodům a odložil si sekeru. Ve 2. patře jsem šel tentokrát doleva, vyskákal v prostřední věži o něco nahoru a získal listinu. O úroveň níže jsem předal meč rytířovi, za což jsem dostal medailon, jenž jsem si též odložil u schodů a pokračoval doleva - skočil jsem do díry v podlaze a na konci v trůnním sále získal klenot. Ten jsem doručil zmíněnému duchovi krále a za ním našel na gauči věnec

Vydal jsem se tentokrát v přízemí od schodů doleva. Našel jsem vodníka sedícího u necek a předal mu věnec (je nutno stát na neckách na pravé straně), za což mě pustil dál. Sebral jsem vědro a pokračoval až na konec, k oltáři. Zde jsem si uprostřed místnosti odložil jak listinu, tak vědro a vrátil se pro odloženou sekeru a medailon. Se dvěma předměty nad propadlištěm a dvěma v inventáři jsem pomocí medailonu aktivoval oltář, čímž se otevřela cesta dolů a předměty propadly. Cílem bylo dostat všechny tři předměty na dno. Vždy jsem skočil z jedné plošinky na druhou a během skoku jeden předmět upustil tak, aby se propadl dolů. Na dně jsem věnoval Bílé paní listinu, za což mě naučila procházet zdmi. U studny jsem naplnil vědro, uhasil oheň a opět ho naplnil. Vyskákal jsem nahoru a sekerou otevřel padací poklop. 

Zde během skoku zahazuji listinu, abych ji dostal dolů

Dostat se ke studni je fuška

Pekelníka s jeho plamínky čeká menší překvapení

S plným vědrem jsem šel ke krbu v 1. patře vpravo, vyskočil na vázu a uhasil oheň, díky čemuž jsem byl schopný získat helmu. Musel jsem se ale bohužel ještě jednou vrátit ke studni pro vodu, mohl jsem ale jít alespoň dolů otevřeným poklopem. Poté jsem ve 2. patře vlevo uhasil tři ohýnky a čertovi věnoval helmu (je nutné stát na místě, kde byl ohýnek vpravo). Zahodil jsem vědro a v následující věži našel dva klíče. Dveře se nacházely v 1. patře od schodů doleva. Odemkl jsem je, prošel zdí vlevo a našel nářadí. Na vrcholku prostřední věže mě pak čekal sám upír Krap, jehož jsem se tímto nářadím zbavil, prošel další zdí, sebral lopatu a vrátil se na začátek, kde jsem odházel zával, druhým klíčem odemkl dveře a unikl ze zámku.
KONEC POSTUPU HROU 

Pan upír Krap

Zával odkopán a cesta ven je volná!

Vítězství!

Verdikt: Technické zpracování je ještě o kousek lepší než v prvním díle, nicméně hádanky jsou méně nápadité. Velkým problémem je nutnost používat předměty na specifických místech, za což musím snížit hodnocení. 
Hodnocení: 5/10

2 komentáře:

  1. Dva preklepy v texte:
    `odvážlivců se pokusilo vzniknout do zámku a ukončit` - `vniknout`
    `Vydal jsem tentokrát v přízemí` - `jsem se`

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Náradie nie je náradie, ale skôr krabica s predmetmi ako kríž proti upírovi, kôl na jeho prebodnutie.

      Vymazat