neděle 20. srpna 2023

Hra 858: Phobos (1993)


Phobos
Vývojář: Radek Červinka (Bastard) & Vít Raclavský
Vydavatel: Proxima Software
Vydáno 1993 pro ZX Spectrum
Žánr: Logická
Počet hráčů: 1 - 2
Stav: Dokončeno

Radek Červinka pod přezdívkou Bastard vytvořil po hře Patnáctka (1993) další titul, který distribuovala Proxima Software zdarma. Na úvodní obrazovce v běžícím textu kromě spousty pozdravů a vtipů můžeme najít i zmínku, že jako inspirace v tomto případě sloužila hra Sexy Droids (1992) pro Amigu a DOS. Dodatečné informace by měly být k nalezení v manuálu, jenž se ale zřejmě nedochoval. 

Velice podobná je další tuzemská hra Mind Cross War (1993).

Úvodní obrazovka s běžícím textem

Menu

Začátek hry

V menu si lze nastavit ovládání a to na joysticku či klávesnici, kdy si lze definovat vlastní schéma čtyř kláves pro pohyb kurzoru a jednu pro výběr. Dále si navolíme zdali chceme hrát proti počítači či proti dalšímu hráči a též kdo bude začínat. 

Ve hře pak na šachovnici 8x8 vybíráme z červených (kladné body) a tyrkysových (záporné body) čísel. Cílem je nasbírat co nejvíce kladných a co nejméně záporných bodů. Hráči se střídají a každý má na svůj tah vždy 50 časových jednotek, což je asi 10 vteřin. Pokud někdo tento časový limit přesáhne, tak za každé dvě vteřiny navíc dostane jeden záporný bod. 

Háček je v tom, že první hráč může vybírat pouze z čísel v daném řádku a druhý hráč pouze z daného sloupce. Na rozdíl od výše zmíněného Mind Cross War se zde ale nedají s kurzorem přeskakovat již odkrytá políčka, což znamená, že je poměrně jednoduché se dostat do situace, kdy jeden z hráčů nemá k dispozici žádný další tah a hra končí s velkým množstvím zbývajících čísel. 

Na pozadí se dočkáme pouze dvou obrázků - je tu slon a válečník se štítem a mečem. Po skončení se zobrazí obrazovka s vyhodnocením získaných kladných a záporných bodů a jméno vítěze. 

Průběh hry

Druhým obrázkem na pozadí je válečník

Vítězství prvního hráče

Verdikt: Další kopie hry Sexy Droids, respektive Maxit. 
Hodnocení: 3/10

Žádné komentáře:

Okomentovat