pondělí 12. června 2023

Hra 832: Mind Cross War (1993)


Mind Cross War
Vývojář: Martin Hajduch (The Smart Soft) & Peter Turanyi (Softhouse)
Vydavatel: The Smart Soft
Vydáno 1993 pro ZX Spectrum
Žánr: Logická hra
Počet hráčů: 1 - 2
Stav: Dokončeno

Po nepříliš zábavné hře Invertor (1992) autoři připravili další logickou hříčku, kdy v textech sami přiznávají inspiraci ve hře Sexy Droids (1992) pro DOS a Amigu, která zase vycházela z Blue Angel 69 (1989) a úplný začátek se dá vystopovat až ke hře Maxit (1978) pro Commodore PET. Tento typ hry byl evidentně oblíbený, protože u nás ve stejném roce vydala Proxima Software na Spectrum velice podobný kousek pod jménem Phobos (1993) a pro DOS se objevilo Leo: Žhavá Čísla (1996). 

Úvodní obrazovka s dlouhým posuvným textem

Menu

Instrukce

Dva hráči (lze hrát proti kamarádovi či počítači) se střídají v tazích a na šachovnici o rozměrech 8x8 vybírají ze "světlých" (kladných) a "tmavých" (záporných) čísel. Cílem je mít na konci vyšší součet než soupeř. Vtip je v tom, že první hráč může vybírat jen z aktuálního řádku a druhý jen z aktuálního sloupečku. Dost často tedy není nejvýhodnější vzít největší kladné číslo, ale je třeba myslet dopředu a donutit soupeře, aby vybíral z pro něho nevýhodných čísel. 

Výchozí ovládání "Q", "A", "O", "P", mezerník se dá v menu změnit na vlastní ovládací schéma. V průběhu hry hraje hudba, která velmi brzy začne lézt na nervy a bohužel se nedá přímo ve hře vypnout. Nenajdeme tu nastavení obtížnosti, nicméně ta je nastavená rozumně a dá se stejně dobře vyhrát jako prohrát. Příjemné je, že zde najdeme několik různých obrázků na pozadí, které se postupně střídají. 

Začátek hry pro počítači

Hra je zatím vyrovnaná

Vítězství!

Verdikt: Kopie hry Maxit a celkem hratelná logická hříčka. 
Hodnocení: 3/10

Žádné komentáře:

Okomentovat