sobota 24. června 2023

Hra 836: Microx (1992)


Microx
Vývojář: Filip Oščádal (Fred Brooker + Phil Halloran) & Petr Klvač (Peter Winston)
Vydavatel: HMC (Hero Music Company)
Vydáno 1992 pro Atari 8-bit
Žánr: Logická hra
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Microx je po hrách Atomix (1990), Atomix 2: Hexagonia (1991) a Atomix Plus (1993) další klon původního Atomixu pro Amigu (1990). V textech jsou sice jakožto autoři uvedena tři anglicky znějící jména, to jsou ovšem jen přezdívky F. Oščádala a P. Klvače ze skupiny HMC (Brutal Recall (1992)), kdy ten první si z nějakého důvodu přivlastnil jména dvě. Možná proto, že hru nejen naprogramoval, ale vytvořil i velice povedenou hudbu, zatímco ten druhý vytvořil grafiku. 

Vzhledem k tomu, že dostupná verze hry je cracknutá, tak je dost možné, že se program prodával za peníze. 

První molekula je H2O

Začátek hry

Jedna z otázek po dokončení úrovně

Stejně jako v předloze, i zde bude naším úkolem skládat z atomů molekulu, která je nám ukázána vždy před začátkem levelu. Kurzorem se pohybujeme po obrazovce, pomocí FIRE vybíráme atomy a poté je můžeme pouze poslat určitým směrem, načež ty se zastaví na první překážce, což může být zeď nebo jiné atomy. 

V menu si můžeme vybrat ze dvou voleb - "tréning" obsahuje prvních 12 úrovní a pak hra prostě jen skočí zpátky do menu. "Hra" je plnotučný zážitek, kdy projdeme 24 úrovní, respektive po dokončení 12. obrazovky je tu ještě intermezzo, kdy v bonusovém levelu máme poskládat "diamant". 

Bonusová úroveň, kde je úkolem složit "diamant"

Trochu těsno

Počet atomů začíná stoupat

Nepříjemností je přísný časový limit, který se dozvíme také před začátkem úrovně, v průběhu hry ho ale už nevidíme a jediným vodítkem je pípání značící posledních 10 vteřin z limitu. 

Po dokončení úrovně na nás vždy vyskočí otázka ohledně složeného prvku (neplatí pro režim "tréning"), přičemž jsou nám nabídnuty tři možnosti, ze kterých musíme vybrat tu správnou. Pokud odpovíme špatně, tak (stejně jako v případě vypršení času) nastává konec hry a jsme vráceni do menu, odkud můžeme poslední level spustit znovu. Problém je, že otázky jsou pro člověka nestudujícího chemii těžké a opakovat kvůli nesprávné odpovědi právě vyřešenou úroveň je velmi frustrující. 

Poslední úroveň

Krok před dokončením

Vítězství!

Verdikt: Slušný klon Atomixu, u kterého zamrzí přísné časové limity a hlavně nutnost odpovědět správně na otázku z chemie pro dokončení každé úrovně. 
Hodnocení: 4/10

2 komentáře:

  1. O téhle hře se zde diskutovalo už i dříve - z komentářů pod článkem "Atomix Plus" vyplývá, že možná vyšla už v roce 1992.

    OdpovědětVymazat