pátek 11. srpna 2023

Hra 854: Patnáctka (1993)


Patnáctka
Vývojář: Radek Červinka (Bastard) & PEGRsoft & Vít Raclavský
Vydavatel: Proxima Software
Vydáno 1993 pro ZX Spectrum
Žánr: Logická
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Hru typu "patnáctka" jsme tu již měli mnohokrát, v tomto případě je vše zabalené do bizarního příběhu. Píše se rok 1892 a Bleskový Pete alias Pete Tutle je vyhlášený pistolník západu. Zrovna se ale dostal do potyčky a zabil šerifa, takže raději utekl do pouště. Tam narazil na podivnou plošinu, na které bylo napsáno, že pokud projde všechny dveře, tak se stane boháčem. Nejprve je ale nutné přeskládat kovové čtverce s čísly tak, aby šly po sobě, načež se dveře odemknou a je možné projít do další místnosti. 

V běžícím textu v menu také autor zmiňuje, že je zde 60 úrovní, což ovšem není pravda, najdeme jich tu přesně 30. Jako vydavatel je uvedena známá Proxima Software, podle všech informací tato hra ale nebyla prodávána za peníze, ale byla šířena zadarmo. 

V části "aneb" nějak vypadlo podtržené "N"

Menu

Začátek hry

V úvodním menu si zvolíme způsob ovládání, kdy na výběr je joystick či několik předvolených rozložení na klávesnici. Ve hře pak pomocí čtyř kláves pohybujeme kurzorem a pátou provádíme volbu. 

Ve všech úrovních je cíl stejný - seřadit čísla od 1 do 15 tak, jak je vidět v pravém horním rohu. Poměrně snadný úkol je zde brutálně ztížen omezeným počtem tahů. Je pravděpodobné, že většina hráčů nedokončí ani druhou úroveň, na kterou je k dispozici 121 tahů. Na internetu je k dispozici program, který vypočítá ideální řešení, tzn. minimální počet tahů na vyřešení úlohy a v tomto případě je to 70 tahů. Obtížnost je tedy opravdu přestřelena a bohužel pokud vyčerpáme všechny tahy, tak musíme začít od první úrovně, což činí hru téměř nedohratelnou. 

Aby toho nebylo málo, tak v 19. úrovni je bug, kdy na ploše není nezbytné volné místo a najdeme tu dvě desítky. Naštěstí jeden odborník tuto chybu opravil a já byl schopný hru dokončit. 

Tak tohle by nevyřešil ani Chuck Norris

Tah před koncem

Vítězství!

Verdikt: Další zpracování "posouvačky", které má příliš vysokou obtížnost a navíc obsahuje bug. 
Hodnocení: 2/10

Žádné komentáře:

Okomentovat