úterý 15. srpna 2023

Hra 856: Peklo (1993)


Peklo
Vývojář: Pavel Plíva
Vydavatel: Pavel Plíva
Vydáno 1993 pro ZX Spectrum
Žánr: Arkáda
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Další z menších her od P. Plívy napsaná v BASICu. Ujmeme se postavy, která se z nějakého důvodu ocitla v pekle a náš úkol bude jednoduchý - překonat všechny překážky a utéct pryč. Ovládání si lze zvolit buď na joysticku nebo na klávesnici s předdefinovanými klávesami "O" vlevo, "P" vpravo, "S" skok do strany, "X" skok na místě, "1" pro základní střelu a "2" pro tu vylepšenou. 

Instrukce

Začátek hry

Přestřelka s pekelníkem

Začínáme vedle jakéhosi čerta, který po nás střílí projektily, před nimiž je potřeba uhnout, jinak přijdeme o jeden z celkových devíti dílků energie. V horní části vidíme též sebrané předměty - již od začátku máme základní zbraň a dále můžeme najít vylepšenou zbraň, klíč a také jakési tři koule, do kterých musíme nejdřív střelit abychom je mohli sebrat. Jakmile máme vše, tak se dají odemknout dveře ven. 

Hra je velice krátká, všehovšudy tu najdeme pouhých pět obrazovek, největším problémem je ale pomalost, kdy projektily letí hlemýždím tempem a responsivnost ovládání je špatná, což je při soubojích velký problém. 

Ještěrka (?) dostane také co proto

Vkročil jsem do pasti a z kopečka se na mě valí balvan

Vítězství!

Verdikt: Poměrně zajímavá hra, která je ale velice krátká a neběží dostatečně rychle a plynule. 
Hodnocení: 2/10

4 komentáře:

  1. Předlohou k této hře, jak už název napovídá, byla hra Myth (konkrétně její první level), ale nikoliv ta legendární pro ZX Spectrum, ale poněkud neznámá verze pro PMD, viz komentář zde:

    https://www.zx-spectrum.cz/index.php?cat1=4&cat2=9&mywork_id=peklo.txt

    Jinak tou ještěrkou měl být myšlen drak, ale spíš z toho vznikl brontosaurus. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta verze pro PMD se dá někde sehnat? Tu jsem tady ještě neměl.

      Vymazat
    2. Dá, u Bórikovců v balíku BASIC her.
      http://pmd85.borik.net/wiki/Package:Basic.zip

      Vymazat
    3. Jinak v tom balíku je i Ostrov kanibalů pro PMD. Nicméně ty PMD verze jsou možná ještě o něco méně hratelné, než ty moje, a to je co říct. :)

      Vymazat