čtvrtek 28. února 2019

Shrnutí: Hry 201-300

Na blogu slavíme 300 článků o hrách a zároveň dvouleté výročí!

Návštěvnost se ustálila v průměru zhruba na 3500 zobrazeních za měsíc, přičemž občas šplhala až k pětitisícové hranici a to hlavně díky zmínkám v časopisech. Konkrétně v časopisu Computer byl použit můj screenshot s odkazem na zdroj a v článku týdeníku Respekt mě zmínil Jaroslav Švelch, za což děkuji. A také děkuji Solarisovi, že mě na toto upozornil.

Cílem pro další stovku bylo dokončit všechny dostupné hry z roku 1988, což se mi podařilo a přihodil jsem i slušnou řádku her bez známého data vydání. Stejně tak jsem dokázal vydat alespoň 10 článků každý měsíc, což občas nebylo vůbec jednoduché, takže v tomto ohledu panuje velká spokojenost.

Průměrné hodnocení poslední stovky her je 2.91, což je další nárůst oproti předchozím "stovkám" (2.28 a 2.45). Kvalita her se tedy neustále zvyšuje a můj subjektivní pocit je s tímto faktem v souladu. Trendem je hlavně lepší technické zpracování v čele s hojnějším použitím grafiky, kdy třeba textovky začaly používat jednoduché obrázky k vyobrazení aktuální lokace.

Jet-Story (1988)
Cesta Bojovníka (1989)
Belegost (1989)


Co se povedlo


Mezi ty nejpovedenější hry se zařadila arkáda Jet-Story a textovka inspirovaná Pánem Prstenů, Belegost, obě od Miroslava Fídlera (Cybexlab). Přesvědčily mě natolik, že jsem je zařadil do svého "must-play" seznamu nejlepších / nejvlivnějších her, viz pravý sloupec blogu.

Z dalších vyčnívajících titulů můžu jmenovat textovky doplněné obrázky Rychlé Šípy a Dokonalá Vražda 2. Do této skupiny patří i parodie na Ramba Mrazík Šatochin, kdy stojíme na "druhé straně barikády". Chybět nemohly hackovací textovky, ze kterých mě nejvíc zaujal Expert, Expert for Bank a Poradce, kdy zejména poslední jmenovaná mi dala pořádně zabrat, ale stálo to za to.

Rychlé Šípy: Záhada Hlavolamu (1988)
Mrazík (1988)
Šatochin (1988)

Svoje umění karate jsem si prověřil v arkádě Cesta Bojovníka, zastřílel jsem si ve Fukově shoot 'em up hře F.I.R.E a v uvolněnějším Merry Manovi. Svoje mozkové buňky jsem provětral také ve strategii inspirované Star-trekem Galaxia a v logické plošinovce Fred, která se ale nakonec ukázala až příliš snadná.

Objevily se samozřejmě i porty známých her, např. Tetris (respektive 3D-Tetrisa také porty podařených her Flappy a Podrazu 3 na další platformy. Spolu s tím se roztrhl pytel s neoficiálními pokračováními právě Podrazu 3. A tak jsme tu měli Podraz 4, Podraz 5, Podraz 6 a další, méně povedené následovníky.

F. I. R. E. (1988)
Fred (1988)
3D-Tetris (1989)

Díky usilovné práci Solarise jsem byl schopný rozehrát i nově objevené, velmi staré hry pro ZX Spectrum - Vrhcáby (1983), Velký Nim (1983), Setonova Hra (1983), Logik (1984), Helespont (1984) a Pexeso (1984). Tyto se vlastně zároveň staly i nejstaršími hrami na blogu celkově.

V paměti mi také z různých důvodů utkvěly hry Přestavba, Madhouse, Tol a Vetřelec.

Co se nepovedlo


Mírné zklamání pramenící z očekávání něčeho trochu lepšího se dostavilo u her Martian Explorer, Penetrator, Přízrak Nuly a hlavně u textovky Super Discus, která se mi nelíbila vůbec.

Tol (1988)
Vetřelec (1988)
Super Discus (1988)


Co dál


Cílem do další stovky bude dokončit všechny hry z roku 1989, kterých mám momentálně na seznamu kolem 70ti, přičemž počítám, že některé škrtnu a některé naopak přibudou (hlavně hry pro Sharp - Mope, kde jsi?). Také budu dále zařazovat hry bez data vydání a cílit na alespoň 10 článků měsíčně. Pokud tedy půjde vše podle plánu, tak někdy v listopadu začnu s rokem 1990.

Z her na seznamu s očekáváním vyhlížím Fuksoft 2 (pokračování slušné textovky), Jméno Růže (můj oblíbený film), Pomstu Šíleného Ataristy a Prudent Dactyl (četl jsem o nich v nějakém článku), Prince Jasoně (textovka pro PMD85), Saboter (snad slušná akční plošinovka) a pak dvě "revoluční" hry Indiana Jones na Václaváku a 17.11.1989, které si asi nechám na listopad.

Největší událostí by ale měla být legendární Hlípa a textovka Město Robotů, k níž se váže velmi zajímavá historie. Zároveň by si premiéru měly odbýt platformy Amiga a Atari ST (pokud se tedy potvrdí datum vydání her na rok 1989).

Na závěr bych chtěl všem svým čtenářům poděkovat za přízeň, děkuji také za vaše motivující e-maily a vzkazy a doplňující informace od samotných autorů recenzovaných her. Dík patří také všem, kdo se starají o samotnou archivaci her, protože bez nich by tato díla byla dost možná navždy ztracena.

7 komentářů:

  1. Ať se daří držet toto tempo i nadále. Už se těším na další tituly z roku 1989!

    OdpovědětVymazat
  2. Obdivuji tvou výdrž a držím palce. Vždy se těším na nové recenze :-).

    OdpovědětVymazat
  3. Indiana Jones je hra z palachova týdne.

    OdpovědětVymazat
  4. Město robotů... jako malej jsem se té akce zúčastnil. Vzpomínám si, jak jsme čekali na kazetu, a pak.. no nic, škoda, že to dopadlo, jak to dopadlo :-) Přesto je to příjemná vzpomínka

    Jinak dobrá práce, UgroUgro

    OdpovědětVymazat
  5. Prudent Dactyla? Tak to budeš hodně zklamanej - ale fakt hodně.

    OdpovědětVymazat
  6. Díky za komentáře. Palachův týden už jsem prošvihl, takže to zařadím v tom listopadu. K Městu robotů bude asi vázáno hodně vzpomínek, tak snad mi pak pamětníci do komentářů napíšou svoje zážitky :) No, tak teď očekávám, že Prudent Dactyl bude podobná zkušenost, jako Super discus.

    OdpovědětVymazat
  7. Super, paráda. jsem rád, že blog krásně funguje !

    OdpovědětVymazat