sobota 22. prosince 2018

Hra 278: Setonova Hra (1983)


Setonova Hra
Vývojář: Jiří Pobříslo
Vydavatel: Jiří Pobříslo
Vydáno 1983 pro ZX Spectrum
Žánr: Logická hra
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Podařilo se najít další velmi starou hru od Jiřího Pobřísla, s přesným datem vytvoření 6. 9. 1983, čili je jen o měsíc mladší než jeho Velký Nim (1983). Jak se mi podařilo najít na internetu, Setonova hra je oblíbený způsob cvičení paměti hlavně mezi skauty a Pobříslo sám byl jedním z nich

Jak už to tak u Pobříslových her bývá zvykem, na začátku hry si můžeme pustit hezky animované vysvětlení pravidel hry. V tomto případě tedy máme hrací plochu o velikosti 5x5, na kterou počítač náhodně umístí několik světlých a tmavých čtverečků. Hráč má pouze omezenou dobu, aby si pozice zapamatoval a poté se hrací plocha smaže. Poté je nutné čtverce znovu správně umístit. 

Logo Jiřího Pobřísla
Po spuštění hry si lze pustit animované vysvětlení pravidel
Volení parametrů hry

Při startu nové hry je nutné si zvolit podmínky hry - počet tmavých a světlých čtverců (0 až 9) a dobu pozorování (10 až 60 vteřin) - a tím si tedy určit obtížnost. Poté již začne počítač umisťovat čtverce a jakmile jsou všechny na ploše, začne určený odpočet. 

Jakmile doběhne čas, hráč nejprve volí jakou barvu čtverce chce umístit (tmavá/světlá), do jakého řádku (1 až 5) a do jakého sloupce ("A" až "E"). Takto to provede pro všechny, ukončí umisťování a hra následně vše porovná se vzorem a vyhodnotí. 

Autor přihodil i pár vtípků
Začátek hry
Umisťování čtverců z paměti
Porovnávání - umístil jsem (naschvál) jeden světlý čtverec o řádek níže

Podle zvoleného počtu čtverců a doby pozorování je vyhodnocena "skupina obtížnosti" a také umístění v této skupině. Dočkáme se i jednoduchého grafu, který ukazuje 100% obtížnost, zvolenou obtížnost a dosažený výsledek. 

Na závěr se můžeme rozhodnout si stejnou hru zopakovat, změnit zadání a hrát další hru, nebo hru úplně ukončit, načež se ukáže i souhrnné vyhodnocení s počtem odehraných her a průměrným dosaženým výsledkem v procentech. 

Výsledky
Výsledkový graf
Volby po odehrané hře
Souhrnné vyhodnocení

Verdikt: Hezky zpracovaná, mozky trápící hra, aneb typický kousek od J. Pobřísla. 
Hodnocení: 3/10

Žádné komentáře:

Okomentovat