pátek 21. prosince 2018

Hra 277: Tetris (1988)


Tetris
Vývojář: Wermouska Software
Vydavatel: Wermouska Software
Vydáno 1988 pro Sharp MZ-800
Žánr: Puzzle
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Legendární Tetris asi nemusím nějak obšírně popisovat. Původně vyšel na sovětský počítač Electronika 60 v roce 1984, v následujících letech (1986-1988) vzniklo i několik portů na ZX Spectrum, což pravděpodobně posloužilo jako zdroj inspirace právě pro tuto verzi pro počítače Sharp. 

Zadání jména hráče
Menu
Volba počáteční obtížnosti

Na začátku zadáme svoje jméno, které pak v hlavním menu vidíme ve výsledkové tabulce seřazené podle získaných bodů. Pomocí volby "T" můžeme vytvořit více hráčů a přepínat mezi nimi a hra si pamatuje vždy nejlepší výsledek každého hráče. 

Před začátkem hry si můžeme zvolit počáteční úroveň, tzn. rychlost hry, od 0 do 9. Čím vyšší rychlost, tím je hra samozřejmě obtížnější, ale tím více bodů získáváme. Hra se potom ovládá pohodlně směrovými šipkami - šipka nahoru otáčí kostku, šipka dolů (nebo mezerník) provede tzv. "hard drop", aneb kostka okamžitě spadne co nejníže je to možné. Hru lze i pozastavit pomocí klávesy "H" a klávesa "N" zapne zobrazování následující kostky v okýnku na pravé straně. Na obrazovce zároveň vidíme skóre nejlepšího hráče z tabulky, nejvyšší skóre právě hrajícího hráče, aktuální skóre právě hrajícího hráče a vpravo nahoře také aktuální úroveň, která se postupně se získanými body zvyšuje a hra se tak zrychluje. 

Začátek hry
Tohle nevypadá dobře
Tom je zatím ve vedení

Verdikt: První port legendárního Tetrisu z československých končin. 
Hodnocení: 4/10

Žádné komentáře:

Okomentovat