pátek 7. prosince 2018

Hra 273: Pálkovaná (1988)


Pálkovaná
Vývojář: Pavel Zelenka
Vydavatel: Časopis Elektronika
Vydáno 1988 pro ZX Spectrum
Žánr: Arkáda
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Čas od času se v československých knihách a časopisech objevil jednoduchý prográmek v BASICu, který si zájemce mohl přepsat do svého ZX Spectra a žasnout nad tím, jak se těch pár řádků kódu změnilo ve fungující (i když velmi primitivní) hru. 

Jedna z takových je právě Pálkovaná, která se objevila v časopise Elektronika 8/1988. Hra je (již přepsaná) k dispozici na fanwebu. Program původně napsal Pavel Zelenka, hra ovšem obsahovala bug, který opravil Poxoft a v roce 2010 vydal verzi 1.1a. 

Časopis Elektronika 8/1988; Zdroj: bazos.cz
Neflákej se
Průběh hry

Před začátkem hry si zvolíme ovládací klávesy (nahoru a dolu). Ve hře poté pohybujeme pálkou ve vertikálním směru a snažíme se odrazit pohybující se míček tak, aby se nedotkl levé strany obrazovky. Je to tedy takový Pong pro jednoho hráče. 

Za každý odražený míček získáme jeden bod a skóre si pak můžeme kdykoliv během hry zobrazit na samostatné obrazovce stisknutím klávesy Enter. Máme celkem 10 životů a když o ně přijdeme, vyhodnotí se získané skóre. Hra si pamatuje to nejvyšší, které je vidět vždy na úvodní obrazovce před startem hry. Oba objekty na obrazovce bohužel silně problikávají a koukat se na to delší dobu není nic příjemného pro oči. 

Získal jsem 20 bodů

Verdikt: Velmi primitivní Pong, ale nic jiného se od pár řádků kódu čekat nedalo.
Hodnocení: 1/10

Žádné komentáře:

Okomentovat