úterý 17. července 2018

Hra 226: Velký Nim (1983)


Velký Nim
Vývojář: Jiří Pobříslo
Vydavatel: Jiří Pobříslo
Vydáno 1983 pro ZX Spectrum
Žánr: Desková hra
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

S Jiřím Pobříslem jsme se seznámili v nedávných článcích o hrách Logik (1984) a Helespont (1984). Velký Nim je ovšem ještě o rok starší hra a možná i jeho prvotina pro ZX Spectrum. Vyrovnává tak Vrhcáby (1983) co se týče titulu "nejstarší dochovaná československá hra s potvrzeným datem vydání". 

Instrukce #1
Instrukce #2
Počítač začíná svým tahem

Jak můžete vidět na obrázcích, jedná se o matematicky-strategickou hru s odebíráním předmětů, což jsou v tomto případě sirky. Máme čtyři řady sirek a dva hráči střídavě odebírají nejméně jednu a nejvíce všechny sirky z jedné řady. Vyhrává ten, kdo odebere poslední sirku. 

Pravidla jsou poměrně krátká a jednoduchá, ovšem matematická teorie této hry je poměrně rozsáhlá. Pokud ji znáte, tak se dá vypočítat, jak máte postupovat, abyste vyhráli. Existují tzv. "vítězné pozice", do kterých se snažíte dostat a tím pádem pak nemůžete prohrát. Tuhle teorii bohužel zná i počítač, proti němuž hrajete, takže vyhrát bez teoretických znalostí je tady velice obtížné. 

Zadávám, kolik chci odebrat sirek
Cvrnkání kuliček nezní jako špatný nápad
Vytrvale prohrávám

Hrajete tedy vždy proti počítači, nelze hrát proti kamarádovi. Na začátku si zvolíte, kdo bude začínat. Hra se potom ptá na dvě otázky - z jaké řady chcete odebírat a kolik budete odebírat sirek. Ovládání je tedy realizováno pomocí zadávání dvou čísel. 

Pokud budete prohrávat, počítač se vám bude vysmívat několika hláškami. Po konci každé hry si můžete zvolit, zda chcete hrát dál, či si přejete skončit. Ve druhém případě uvidíte i souhrnné vyhodnocení, ve kterém vidíte, kolik her jste vyhráli a kolik prohráli. 

"Vizitka" není tak pěkně zpracovaná jako v pozdějších hrách autora
Vyhrát hru není vůbec jednoduché
Souhrnné vyhodnocení

Verdikt: Přijde mi, že počítač moc chyby nedělá a musíte opravdu znát matematickou teorii, abyste byli schopni vyhrát. Zpracování je navíc velmi jednoduché a je vidět, že to je jeden z prvních programů autora. 
Hodnocení: 2/10

Žádné komentáře:

Okomentovat