pondělí 2. července 2018

Hra 222: Vrhcáby (1983)


Vrhcáby
Vývojář: P. Martínek
Vydavatel: P. Martínek
Vydáno 1983 pro ZX Spectrum
Žánr: Hazardní
Počet hráčů: 2
Stav: Dokončeno

Díky usilovné práci Solarise, který neustále hledá a archivuje nové staré hry (a přidělává mi práci), se dnes můžeme podívat na zatím nejstarší nalezenou dochovanou československou hru s potvrzeným datem vydání. Konkrétně se jedná o rok 1983, kdy P. Martínek vydal hru se šesti kostkami se jménem Vrhcáby

Nedávno jsme tu měli podobnou hru Kamerun (1988), kterou jste mohli hrát až s pěti hráči, ale i solo. Vrhcáby oproti tomu musí hrát dva hráči, kteří proti sobě zápolí a snaží se co nejrychleji naházet předem určené sestavy, jež jsou popsané na úvodní obrazovce. Jedná se třeba o tři dvojice stejných čísel, dvě trojice, postupku, nebo šest šestek. 


Popis sestav, které musíte hodit
Úvodní instrukce
Začátek hry

Hra se každého hráče, který je zrovna na řadě, zeptá, zda-li chce házet. Hráč toto může odmítnout, čímž předá tah druhému hráči, ale navýší se mu počet dostupných hodů o 3. Pokud tedy na začátku odmítnete 10x házet, máte pak k dipozici 30 hodů a to by pak v tom byl čert, abyste nedokázali naházet alespoň jednu sestavu. 

Úvodní hod všemi kostkami se provádí automaticky a hráč potom napíše čísla kostek, které chce házet znovu. Pokud je spokojen s tím, co hodil, tak zadá "0" a hra se ho zeptá, jestli chce výsledek zapsat, což je podle mě zbytečná otázka - stejně jsem vždy odpověděl kladně. V tomto případě program prozkoumá hozené kostky a pokud najde nějakou validní sestavu, tak jí zapíše (škrtne) a přičte vám body podle součtu hodnot na kostkách (pokud hodíte sestavu čtyř "šestek", tak získáte 24 bodů). Samozřejmě jakmile první hráč nahází všechny sestavy, tak hra vyhodnotí bodové zisky a určí vítěze. 


Chci hodit čtyři "pětky", takže házím znovu kostkami číslo 2, 5 a 6
Jdu si pro sestavu "6x6"
Druhý hráč drtivě zvítězil

Verdikt: Hra vyloženě pro dva hráče, hrát sólo nemá smysl. Pokud ale seženete kámoše, tak si svoji porci zábavy užijete. Zároveň je zajímavé, že je to zatím nejstarší dochovaná československá hra. 
Hodnocení: 3/10

3 komentáře:

  1. Já Ti rád přidělávám práci :-). Předpokládal bych nejstarší dochovanou hru pro ZX81, které bylo u nás před příchodem ZX Spectra nejrozšířenější. Bohužel se nic zatím nenašlo. Možná je to tím, že uživatelé vyměnili ZX81 za ZX Spectrum a kazety přepsali programy pro novější počítač.

    OdpovědětVymazat
  2. Miroslav Trnka, majiteľ antivírovej firmy Eset mi v jednom rozhovore potvrdil, že v roku 1981 získal počítač Sinclair ZX80 (predchodca ZX81) z Holandska a naprogramoval v tom istom roku textovú adventúru Zlodej, aby si vyskúšal ako funguje parser na rozpoznávanie príkazov v hre, ktorý bol publikovaný v jednom časopise ako výpis programu. Žiaľ hra sa nedochovala, keďže v roku 1981 bola komunita užívateľov počítačov veľmi malá a hra sa tak nerozšírila pre širšiu verejnosť.

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat