pondělí 30. července 2018

Hra 231: Pexeso (1984)


Pexeso
Vývojář: Petr Kosař & Jiří Pobříslo
Vydavatel: Amisin
Vydáno 1984 pro ZX Spectrum
Žánr: Desková hra
Počet hráčů: 1 - 3
Stav: Dokončeno


Po hrách Velký Nim (1983), Logik (1984) a Helespont (1984) se Jiří Pobříslo podílel jako spoluautor i na hře Pexeso. Název je výmluvný - budeme hrát pexeso a to buď sami nebo až ve třech hráčích. Na začátku si můžeme vybrat, s jakými kartami chceme hrát - v nabídce jsou zvířata, věci, značky, jména a písmena, ale na výběru moc nezáleží, protože se stejně nedočkáme žádných obrázků na kartách, ale jen písmen / znaků. 

Instrukce
Výběr karet
Začátek hry pro tři hráče

Po startu hry tedy na obrazovce vidíme 22 dvojic karet, kdy uprostřed je prázdno - sem se vrátí kurzor vždy po každém tahu. Na kurzoru vidíme číslo, které označuje číslo hráče, jenž je zrovna na tahu. Hráč pomocí šipek (v emulátoru jsou to bohužel klávesy "5", "6", "7" a "8") s kurzorem pohybuje a pomocí klávesy "0" vybírá kartu. Pokud najde dvě stejné, tak se mu zobrazí u jeho čísla v pravé části obrazovky a hraje dál. Pokud se netrefí, tak je na tahu další hráč. 

Hra samozřejmě končí po nalezení všech dvojic a vítězí hráč, který jich našel nejvíce. Bohužel po skončení hry se nezobrazí žádné shrnutí výsledků a rovnou si musíme vybrat, zda-li chceme hrát znovu hru se stejným nastavením, nebo chceme nastavení změnit, či rovnou hru ukončit. 

K Amisinu se vrátíme ještě minimálně jednou a to do roku 1988, kdy vyšla hra s podobnou tématikou se jménem Sexeso.

Průběh hry - hráč č. 2 zatím vede
Vizitka prozrazuje, že hra byla dokončena přibližně ve stejné době jako Helespont
Stav hry před posledním tahem

Verdikt: Klasické pexeso, které se bohužel špatně ovládá a uvítal bych na kartách obrázky místo písmen. 
Hodnocení: 2/10

Žádné komentáře:

Okomentovat