středa 4. července 2018

Hra 223: Logik (1984)


Logik
Vývojář: Jiří Pobříslo
Vydavatel: Jiří Pobříslo
Vydáno 1984 pro ZX Spectrum
Žánr: Logická
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Logik je předělávka stejnojmenné společenské hry, která je ve světě známá jako Mastermind. Již jsme tu měli verze pro IQ-151 a Atari, konkrétně Minilogik (1986) a Atari Logik (1988), jejichž zpracování ale bylo prachbídné. Tato verze pro Spectrum od Jiřího Pobřísla konečně vypadá trochu obstojně a to je z roku 1984. Mimochodem, velmi zajímavý rozhovor s autorem si můžete přečíst zde

Úvodní obrazovka
Volba hry
Předváděčka

Na začátku si v jednoduchém menu můžete zvolit obtížnost, nebo-li kolik znaků chcete hádat (1 až 9), případně si můžete pustit demo, kdy můžete sledovat automaticky odehranou partii, ze které se dají pochopit pravidla hry. Takováhle prezentace určitě vypadá lépe, jak na dvě obrazovky naplácat kopu textu, kterými se hráč musí prokousat, takže palec nahoru.

Po spuštění nové hry se tedy nejdříve vygeneruje náhodná kombinace znaků (barev), kterou samozřejmě hráč nevidí a musí se jí pokusit uhádnout. Hra mu přitom pouze sděluje kolik znaků je správně na správném místě a kolik jich je správně na špatném místě. Hráč na základě této informace musí logicky vyvodit správnou kombinaci.

Začátek hry
Zdraví je přednější
Uhodl jsem !

Ovládání hry je trošku více krkolomnější, než bych si přál, ale jinak mám celkově ze zpracování pozitivní dojem - na to, že je to jedna z nejstarších československých her, tak je velmi dobře naprogramovaná a autor odvedl dobrou práci.

Hra počítá i kolikátou hru hrajete, na kolikátý pokus jste kombinaci uhádli a zaznamenává uplynulý čas. Můžete hrát několikrát a výsledky se budou všechny zapisovat, přičemž při ukončení hry můžete vidět jejich souhrn.

Vyhodnocení hry
Souhrn při ukončení hry
Na "vizitce" dokonce vidíme, že hra vznikla 22. 1. 1984

Verdikt: Zatím nejlépe zpracovaná společenská hra Logik - pokud by bylo ovládání trochu přívětivější, tak by asi nebylo moc co vytknout.
Hodnocení: 3/10

Žádné komentáře:

Okomentovat