čtvrtek 19. července 2018

Hra 227: Martian Explorer (1988)


Martian Explorer
Vývojář: D. Chromý
Vydavatel: Golden Soft
Vydáno 1988 pro Sharp MZ-800
Žánr: Simulátor
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Vesmírné simulátory Apollo (1987) a Buzz (1988) mě příjemně překvapily, proto jsem s očekáváním vyhlížel i "marťanského průzkumníka". Nakonec se ovšem ukázalo, že to je další "přistávací" hra podobná např. hře Přistání Balónem (1987), což je z mého pohledu rozhodně méně zajímavé. 

Příběh #1
Příběh #2
Popis prvního herního módu

Jak se dočtete v instrukcích, stáváte se pilotem kosmické lodi "Enterprise I-X", jenž se vydává na planetu Mars v barvách NASA. Musíte úspěšně navigovat svoji loď a přistát na jednom z letišť. Problém je v tom, že současně s vámi přistává i "roboticky ovládaná loď Interkosmosu, kterou Rusové koupili v U. S. A." a vy se s ní nesmíte srazit. No, není to zajímavá zápletka?

Hra se dá spustit ve dvou režimech - normální hra a "single game", ve které není ruská loď, tudíž se nemusíte nikomu vyhýbat a přistání je o něco snazší. 

Pomocí klávesy "S" se spouští "single" mód
Popis ovládání
Začátek hry, hráčova loď je vlevo

Ovládání je možné jak na klávesnici, tak s pomocí joysticku. Pomocí směrových šipek můžete měnit sílu výkonu motoru a otáčení lodě, pomocí mezerníku pak způsobíte tah motoru. Jsou tu i klávesy na přepínání výškoměru (ukazuje výšku nad prvním či druhým letištěm) a vypnutí přístrojů (musíte provést po úspěšném přistání pro ukončení hry). 

V instrukcích jsou popsány i maximální přistávací rychlosti, které jsou "x = 0,5 m/s" a "y = 1,5 m/s". Pokud tedy při dotyku s přistávací plochou budete mít vyšší rychlost, tak loď zničíte a hra skončí neúspěchem. To stejné se stane i při kontaktu s ruskou lodí, se kterou se křižujete - zatímco vy letíte zleva doprava, Rusové letí opačným směrem a přistávají na níže položeném letišti. 

Ve hře najdeme i ukazatel paliva, který ale není důležitý, protože ho máte dost na dvě přistání a také nekvalitní syntezátor řeči, kterému jsem skoro nerozuměl, což je škoda. Při neúspěchu se totiž třeba doslechnete, že "Vaše sebevražda nás vyšla pěkně draho, vás bychom zaměstnali jen jako zkušebního pilota kamikaze", nebo "Člověče, vždyť už nemůžeme ani jít seškrábnout ten škvarek, co z vás zbyl, když jste to zavrtal bůhví kam", nebo "To jste si nemohl prohlížet toho Playboye až po přistání?". Naopak, pokud úspěšně přistanete, tak máte "sdělit číslo konta v National Bank of America, dolary na vás již čekají". 

Srazil jsem se s ruskou raketou
Úspěšné přistání

Verdikt: Jedna z těch atraktivnějších "přistávacích" her, která ale i tak brzy omrzí. 
Hodnocení: 3/10

Žádné komentáře:

Okomentovat