středa 11. července 2018

Hra 225: Mafie: Pomsta Černé Kočky (1987)


Mafie: Pomsta Černé Kočky
Vývojář: Z. Šedek
Vydavatel: Z. Šedek
Vydáno 1987 pro ZX Spectrum
Žánr: Textová adventura
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Podle názvu jsem očekával něco trochu jiného, ale máme tu další textovku inspirovanou slavným Podrazem 3 (1986). Italská mafie pod jménem "Černá kočka" obchoduje s drogami a pro některé činnosti začala používat počítače. My se, v roli "šéfa", pokusíme dostat do jejich sítě a upravit odeslání zásilky drog tak, aby peníze došly na náš účet. 

Příběh #1
Příběh #2
Příběh #3

Příběh je rozepsán na několika obrazovkách, ale je tak zmatečně popsaný, že jsem si ho musel přečíst několikrát, abych ho pochopil. V průběhu hry navíc na téměř každé obrazovce narážíme na překlepy a chyby v textech. 

Na hlavní obrazovce tedy máme klasicky k dispozici pouze telefon a můžeme volat na telefonní čísla. To první, na našeho společníka, dostaneme hned v úvodu a zbytek už musíme svým důvtipem vypátrat sami. Menší změnou oproti předloze jsou tady předvolby - pokud chceme volat do jiné země, tak musíme nejdřív zadat správnou předvolbu. Párkrát jsme také dotázáni, zda souhlasíme s postupem, ale pokud odpovíme záporně, tak se hra akorát zeptá znovu. 

Pokud nesouhlasíte, tak se hra jen zeptá znovu
A odteď jsem Šéf
Jednoduchá hlavní obrazovka hry

Nenajdeme tu bohužel žádné originální hádanky, opět tady je pouze dekódování hesla pomocí ASCII tabulky, což už nikoho, kdo hrál alespoň jednu "Podrazovku", nemůže překvapit. Celkově hra není těžká a dohrál jsem ji bez jakéhokoliv záseku. 

Zajímavý je možná závěr, kdy pokud zadáte špatné heslo do počítače mafie, tak se spustí cutscéna, ve níž vás z nějakého důvodu zatkne policie a předá vás do ČSSR, kde vás Nejvyšší soud ČR odsoudí k 16 letům nepodmíněně, přehraje se žalostně znějící hudba a vykreslí se obrázek mříží. 

Další otázka ano/ne
Žádný hamty hamty
Telefonní seznam

POSTUP HROU
Dostal jsem číslo a heslo na prvního společníka, tak jsem mu zavolal (41982) a zjistil, že se jmenuje Stanislav Chmelík. Potvrdil jsem mu, že do toho jdu s nimi ("A"), vložil heslo "DASA" a zjistil jméno šéfa Černé Kočky - Paul Macaluzo. Více mi měl prozradit další společník Petr Jakubík, jemuž jsem hned zavolal (41236) a pomocí ASCII tabulky jsem rozluštil heslo EVA = 698665

Petr mi prozradil, že Macaluzo bydlí v Torině a číslo jeho osobní karty v kartotéce je "ITA 693856". Dal mi také kontakt na třetího společníka jménem Václav Jeníček, kterému jsem zavolal (31694). Vzala to ovšem jeho manželka Alena, a tak jsem jí řekl, že si přeju "VACLAVA". Václavovi jsem řekl, že volá "SEF". Prozradil mi jméno odběratele v USA - Frank Wiesner, osobní číslo v kartotéce "USA 08914". Také jsem si opsal jeho telefonní seznam se směrovými čísly a kontakty na kartotéku (27161) a banku (90271). 

Heslo podle ASCII tabulky
Obchodník s láskou
Sex shov Barbara

Jamile jsem zavěsil, tak mi přišla zpráva od Stanislava, že číslo našeho konta v bance je "CRA2587891". Se všemi těmito informacemi jsem zavolal do kartotéky (27161), vložil heslo podle kódu "77 64 75 69 74" (="MAKEJ" podle ASCII tabulky) a zadal číslo Wiesnera "USA 08914". Zjistil jsem jméno jeho společnice - Stanislava Exnarová, se kterou má podnik v Bostonu a jeho telefonní číslo 95327. Zvedl jsem tedy telefon a zadal směrová čísla "16", poté "17" a nakonec číslo "95327". Zvedl to Frank. Řekl jsem mu, že volá "Exnarova" a zjistil číslo do podniku "83101". Zavolal jsem tedy na "16-17-83101" a řekl, že si přeju "Exnarovou". 

Rozsudek Nejvyššího soudu
Upravuji odeslání zásilky
Bonus $300 za perfektní práci, to potěší

Prozradili mi, že paní vedoucí odjela k přátelům do Vídně a jejich číslo je "83493". Zavolal jsem tedy na "43-18-83493" a řekl, že volá "Wiesner". Stanislava mě poprosila, ať zavolám do Itálie ohlídám jednu zásilku. Číslo 41798, heslo "vendeta corsa". Zavolal jsem tedy na "39-11-41798" a zadal zmíněné heslo. Zvolil jsem libovolný způsob přepravy a potvrdil. Zásilka byla odeslána a došla v pořádku. Zadal jsem tedy jméno (CSSR PRAHA) a číslo konta (CRA2587891) banky, do které se měly zaslat peníze. 

Převod byl uskutečněn a mě přišla další zpráva od spolupracovníků. Mám se spojit s bankou a prohlídnout si stav našeho konta, heslo "PODRAZ". Spojil jsem se tedy s bankou (90271), zadal číslo (CRA2587891) a heslo (PODRAZ) účtu a přesvědčil se, že peníze opravdu došly. Přišla mi poslední zpráva od Standy Chmelíka, kterou jsem přečetl a tím skončil své malé dobrodružství.
KONEC POSTUPU HROU

Zkontroloval jsem si, že peníze opravdu došly
Poslední rozloučení od Standy

Verdikt: Další "Podrazovka" je jednoduchá, plná překlepů a nepřinášející v podstatě nic nového. Přesto je to jako vždy poměrně slušná zábava. 
Hodnocení: 3/10

Žádné komentáře:

Okomentovat