středa 8. srpna 2018

Hra 232: Nim (1988)


Nim
Vývojář: Jan Novák
Vydavatel: F42 Software
Vydáno 1988 pro Atari 8-bit
Žánr: Desková hra
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

S deskovou hrou Nim jsme se seznámili již se hrou Velký Nim (1983) a teď zde máme verzi pro osmibitová Atari. Jde tedy opět o matematickou hříčku s odebíráním sirek, tentokrát jsou ale pravidla trochu jiná. 

V instrukcích, které se zobrazují pomocí běžícího textu, se dozvíme, že na stole leží 23 zápalek a hráči se střídají v odebírání, přičemž můžete sebrat 1, 2, nebo 3 sirky. Na koho zbude poslední zápalka, tak ten prohrál. První tah má vždy hráč, přičemž tedy nemůžete hrát ve více hráčích, ale hrajete proti počítači. 

Začátek hry
Průběh hry
Nemám brečet

Rozdíl oproti klasickému Nimu je tedy ten, že zde nemáme více hromádek sirek, ale jen jednu. Hra se ovládá pouze šipkami, kterými přesunujeme myšku v pravé horní části obrazovky mezi čísly, jež představují počet zápalek, které chceme odebrat a pak samozřejmě klávesou pro výběr. 

Nahoře vidíme ukazatel, kolikrát vyhrál počítač (Atari), kolikrát hráč ("ty") a o kolik neplatných tahů se hráč pokusil ("chyb"). Obtížnost je jako u verze pro Spectrum vysoká a počítač prostě nedělá moc chyb, jestli vůbec nějaké. Pokud neznáte teorii Nimu a nevíte, jak hrát, tak nemáte šanci uspět. 

Vždy po dvou hráčových výhrách počítač změní pravidla - nejprve mění počet sirek, které lze během jednoho tahu sebrat a to ze tří až na sedm. Jakmile vyhrajete 10. hru, tak se opět mohou brát jen 3 sirky, ale celkový počet sirek na ploše se zvýší o jednu, na 24, a jede se dále.

První výhra
Po 10. výhře nás počítač nazve "grázlem"
A teď se hraje s 24 sirkami

Verdikt: Kvituji s povděkem, že počítač postupně mění pravidla hry, což přináší nutnost neustále měnit taktiku. 
Hodnocení: 3/10

2 komentáře:

  1. Podobnou verzi s jedinou řadou sirek (avšak jednodušší, bez změn v pravidlech) jsem někdy v období 1986-1987 hrál i na PMD-85. Byl to program v BASICu, který jsme tehdy sami opisovali z nějakého časopisu (nevzpomenu si jakého), jeho autorem byl snad F. Fuka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jednořádkový NIM je v knize Hry s počítačem od Stanislava Vejmoly.

      Vymazat