sobota 16. června 2018

Hra 215: Kamerun (1988)


Kamerun
Vývojář: Jaroslav Hnát
Vydavatel: Jaroslav Hnát
Vydáno 1988 pro ZX Spectrum
Žánr: Hazardní
Počet hráčů: 1 - 5
Stav: Dokončeno

S touhle hrou jsem trochu bojoval, protože ji neznám a pravidla tu nejsou rozepsána tak, aby je začátečník hned pochopil. Každopádně jde o hru se šesti kostkami, kdy si na začátku zvolíte, kolik lidí bude hrát, přičemž se může zapojit až pět hráčů, ale lze hrát i sólo. Hráči se poté střídají - celkově v jednom kole má hráč k dispozici tři hody - poprvé vždy hodí všechny kostky, načež si může vybrat, jaké kostky si nechá a s kterými bude házet znovu. 

Instrukce
Začátek hry
Hodit "Kamerun" není vůbec snadné

Cílem je naházet předem dané sestavy, kdy například "Kamerun" je sestava kostek 6, 6, 6, 5, 5, 4. Pokud se vám toto podaří hodit, tak na konci vašeho třetího hodu zmáčknete klávesu "K" jako Kamerun (vždy je to počáteční písmeno sestavy) a hra vám zapíše součet hodnot na kostkách (6+6+6+5+5+4=32) jako získané skóre do tabulky.

Samozřejmě pokud naházíte samé šestky a zmáčknete "L" pro volbu sestavy lichých čísel, tak dostanete 0 bodů. Musíte prostě pro každou kombinaci kostek, kterou naházíte, najít co nejvhodnější sestavu, do které se "napasujete". Vtip je v tom, že každou sestavu můžete použít jen jednou, takže nemůžete neustále volit jednu a tu samou (tu nejvýhodnější) a nahrabat si na ní body. Zároveň musíte vždy nějakou sestavu zvolit, z čehož vyplývá, že počet kol pro jednoho hráče je předem stanovený - je to počet sestav, neboli 12.

Hodil jsem "řadu" neboli postupku
Drama až do poslední chvíle - druhému hráči se téměř podařilo hodit Kamerun, čímž by zvrátil zápas ve svůj prospěch. Takto ale dostane nulu a prohraje. 
Hra pěti hráčů

Sestavy, které vidíme celou dobu na obrazovce, jsou tedy následující:

  • 1 až 6 - fungují stejně, takže je shrnu do jednoho bodu. Pokud se vám podaří hodit třeba šest pětek a zvolíte sestavu "5", tak dostanete 6*5=30 bodů. Pokud hodíte jen jednu pětku a zvolíte sestavu "5", dostanete 5 bodů. 
  • malé - body dostanete za všechny kostky s hodnotami 1-3. Nejvíce lze tedy získat, pokud hodíte šest trojek. Za kostky 4-6 nedostanete nic. 
  • velké - body za kostky 4 až 6, za kostky 1 až 3 nedostanete nic.  
  • sudé - body dostanete za kostky s hodnotami 2, 4, 6.
  • liché - body za kostky s hodnotami 1, 3, 5.
  • řada - je nutné naházet sestavu 1, 2, 3, 4, 5, 6 jinak dostanete nula bodů.
  • kamerun - je nutné naházet sestavu 6, 6, 6, 5, 5, 4, jinak dostanete nula bodů.

Poté, co všichni hráči dokončí své hody, tak se samozřejmě sečtou získané body ze všech sestav do celkového skóre a vyhrává hráč, který získal nejvíce bodů.

Vyhrává hráč číslo 1

Verdikt: Zábavná hra s kostkami, ve které musí hráči i dost taktizovat.
Hodnocení: 3/10

Žádné komentáře:

Okomentovat