neděle 27. května 2018

Hra 210: Fred (1988)


Fred
Vývojář: Vlastimil Veselý & Libor Bedrlík & Ladislav Gavar
Vydavatel: VGB Software
Vydáno 1988 pro PMD 85
Žánr: Logická
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Fred je česká odpověď na vynikající původně japonskou hru Flappy (1983), kterou na PMDčko o rok dříve portovala právě skupina VBG Software, takže o přímé inspiraci není sporu. Jedná se tedy o kombinaci logické hry a plošinovky, ve které ovládáte mravence (?), jenž se snaží projít přes 28 místností až na konec, ke svému mraveništi. Tedy alespoň si myslím, že to je mraveniště. 

Úvodní instrukce
Začátek hry
Spolupráce s ptáky

Se svojí postavou se vždy musíte dostat na pravý okraj obrazovky, čímž se dostanete do další úrovně. Fred neumí skákat, zato je ale nesmrtelný - nezraní ho ani padající kameny, ani pád z výšky, ani ptáci. Ti se vyvolávají jako pomocníci, pokud Fred šlápne na plošinku - vydají se potom předem určenou trasou, což můžete využít ve svůj prospěch. Můžou vám totiž pomoci posunout kámen, či jim můžete skočit na hlavu a svést se na nich přes propast. Na druhou stranu si musíte dát pozor, aby vám ptáci či kameny nezablokovaly cestu dál. Pokud se tak stane, musíte obrazovku restartovat. 

Pak je zde i druhý typ plošinky, říkejme jim trampolíny, díky kterým se můžete pohybovat nahoru a dolu. Zatímco Fred dokáže odtlačit libovolný počet kamenů, ptáci pohnou jen s jedním - v některých situacích jim tedy můžete zamezit v pohybu tím, že jim do cesty postavíte dva a více kamenů. 

Osedlal jsem ptáka, čímž překlenu propast
Některé úrovně se vyřeší v podstatě samy
Právě zde byla hodně cítit inspirace Flappym

Hra mi přišla až příliš jednoduchá - po první úrovni, po pochopení mechanismů, jsem očekával podobné peklo na zemi jako v případě Flappyho, nakonec jsem ale hrou prosvištěl jen s krátkými záseky. Level design je asi největším problémem téhle hry - nejsou tu žádné geniálně propracované úrovně, kde musíte myslet dvacet tahů dopředu. Občas jsem prostě šel dopředu a obrazovku jsem vyřešil, ani jsem nevěděl jak. Plus tu je pár úrovní "na efekt", které se vyřeší vlastně samy - vypadá to hezky, ale na takto krátkou hru jich tam je až příliš.

První polovina hry je opravdu až příliš snadná, pár obtížnější úrovní se objevuje až ve druhé části, ale ani tam není nic, nad čím byste museli přemýšlet déle jak 5 minut. Je to tedy taková příjemná jednohubka na hodinku. Na youtube je i video s kompletním průchodem hrou, které je dlouhé 14 minut. 

Jedna z originálnějších úrovní, kdy vám skok z trampolíny bude sabotovat zástup ptáků
Ani tahle úroveň není vůbec složitá
Na poslední obrazovce stačí skočit do mraveniště

Verdikt: Česká odpověď na Flappyho. Zpracování i mechanismy hry jsou dobré, hra je ale bohužel až příliš snadná a nepředstavuje moc velkou výzvu. Chtělo by to ještě přidat pár desítek obtížnějších úrovní. 
Hodnocení: 4/10

Žádné komentáře:

Okomentovat