sobota 26. května 2018

Hra 209: Fotbalový Trenér (1988)


Fotbalový Trenér
Vývojář: František Míček
Vydavatel: František Míček
Vydáno 1988 pro Atari 8-bit
Žánr: Sportovní
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Takzvané "fotbalové manažery" jsou moje oblíbené hry, nahrál jsem stovky hodin v sérii Football Manager či v českých Czech Soccer Manager (1998 - 2014) a Football Manager 5.02 (2002). Byl jsem proto zvědavý co dokáže nabídnout hra pro osmi-bity o velikosti pár kB. Autorem je Franta Míček, který se nám již jednou představil v nepovedené hře Sport-test (1987). 

Úvod
Začínáte ve 4. skotské lize v roce 1965
Téměř 40 000 diváků, to je slušná návštěvnost na 4. skotskou ligu

Ve hře se tedy jakožto manažer ujmete klubu FC St. Mirren, se kterým začnete ve čtvrté skotské lize v ročníku 1965 - 1966 (velice zvláštní volba) a pokusíte se klub v co nejkratším čase dostat na vrchol, to znamená titul v první lize a vítězství ve skotském poháru, PVP (Pohár vítězů pohárů) a hlavně PMEZ (Pohár mistrů evropských zemí), což je obdoba dnešní Ligy mistrů

Ve svém týmu můžete mít maximálně 18 hráčů, přičemž každý má určitý počet bodů ve vlastnostech technika, kondice a morálka. Hráč může být také zraněný, takže se jeho vlastnosti sníží na minimum, nebo naopak ve formě, kdy se pár bodíků přičte. Tyto stavy se generují náhodně. Stejně náhodně se generuje i síla soupeře, kdy před zápasem vidíte součet bodů soupeřovi "jedenáctky" pro všechny tři vlastnosti. Podle této informace pak můžete uzpůsobit výběr svých hráčů. Průběh a výsledek zápasu se pak vygeneruje podle součtu bodů vlastností hráčů (logicky vaši hráči by měli mít vyšší součet pokud chtějí vyhrát), ale řekl bych, že velkou roli hraje opět náhoda. 

Výběr sestavy, brankář je ve formě
Průběh zápasu
Průběžná tabulka

V každé lize je vždy jen šest týmů, přičemž jste rozděleni ještě do dvou skupin po třech a hrajete vždy dokola jen proti dvěma soupeřům. Po odehrání všech kol se hraje "play-off", kdy proti sobě hraje jeden zápas první tým ze skupiny A proti prvnímu týmu ze skupiny B a tak dále, čímž se určí konečné pořadí na 1-6 místě. Do vyšší ligy postupuje jen tým na 1. příčce. 

Každé čtvrtletí můžete také zkontrolovat stav svých financí (absolutně nedůležité) a prodávat a nakupovat hráče. V každém manažeru je kvalitní a obsáhlá databáze hráčů klíčovou věcí a zde je bohužel opravdu minimální. Můžete koupit asi 5 hráčů, kdy jsem očekával, že se nabídka každou sezonu trochu změní, ale bohužel je stále stejná. Všechny změny tedy vyřídíte během prvního přestupového okna a pak už to zbytek hry budete přeskakovat. 

Finance zde hlídat nemusíte
Nákup hráčů. Bohužel není moc koho kupovat
Hra generuje soupeře náhodně a neváhá na vás poslat další St. Mirren

Další problém hry je nepřívětivé uživatelské rozhraní, kdy vše je dost nepřehledné a třeba základní jedenáctku vybíráte trochu "na náhodu", protože musíte vybrat přesně 11 hráčů a nikdy nevidíte stav hráče, dokud k němu hra nedolistuje (hráči se zobrazují po jednom). 

Máme tu také drobné bugy, kdy můžete v pohárech hrát proti dalšímu St. Mirren, góly během zápasu se zapisují chronologicky špatně či skórují hráči, kteří nebyli vybrání do týmu. Pokud vyhrajete finále poháru, tak přesto vidíte nápis "postupujete do dalšího kola". Obtížnost je špatně vybalancovaná, respektive stejná od začátku do konce - jelikož se síla soupeře generuje před zápasem náhodně, tak může být neznámý tým ze 4. ligy tužší protivník jak Glasgow Rangers. 

Mistři !!!
Vítězství v PVP
Vítězství v PMEZ

Verdikt: Hra má potenciál, ale náhoda zde hraje až příliš velkou roli, uživatelské rozhraní je nepřehledné a databáze hráčů je naprosto minimální. 
Hodnocení: 3/10

Žádné komentáře:

Okomentovat