středa 9. ledna 2019

Hra 285: Vetřelec (1988)


Vetřelec
Vývojář: Petr Fischer
Vydavatel: Petr Fischer
Vydáno 1988 pro Atari 8-bit
Žánr: Textová adventura
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Akční textovka na motivy legendárního filmu Vetřelci (1986, jedná se o pokračování filmu Vetřelec (1979)) začíná startem raketoplánu, kdy vyrážíme ze Země na záchrannou misi. Vetřelec totiž ohrožuje naší základnu na planetě Raty II v blízkosti naší galaxie. 

Po probuzení z hibernace se ocitáme na oběžné dráze planety - celý koráb přistát nemůže, a tak si musíme vybrat omezené množství vybavení, se kterým na povrch vyrazíme. A to je první rozhodnutí ve hře. 

Instrukce
Úvodní start raketoplánu
Úvodní volba vybavení

Bohužel, jak jsem zjistil, i když tato volba vypadá zajímavě a v průběhu hry se opravdu toto vybavení musí na několika místech použít, hra je nedodělaná (zabugovaná) a i když u sebe třeba nemáte žádný plamenomet, stejně ho můžete použít. K dohrání je nutné s sebou vzít pouze 3 muže námořní pěchoty, od všeho ostatního není nutné mít ani jeden kus. Hráčovi taktéž nic nebrání vzít si od všeho maximální počet, za což není žádná penalizace. Mechanismus tedy vypadá zajímavě, ale nefunguje. 

Po vybrání vybavení startujeme z mateřské základny (korábu) a přistáváme na povrchu planety Raty II. Poté už hra začíná v podstatě kopírovat děj filmu od momentu, kdy Ripleyová zkoumá opuštěnou kolonii. 

Začátek hry
Jednou z možností je zachránit si život zbabělým útěkem
Je dokonce možné zabít malou holčičku z filmové předlohy

Nejedná se o klasickou textovku, nesbíráme tu předměty, nevolíme směr pohybu, ani neřešíme hádanky. Hra nám v podstatě vždy nabídne několik voleb a musíme se rozhodnout pro tu správnou. Znalost filmu zde hodně pomáhá. Pokud se rozhodneme špatně, přijdeme v lepším případě o nějaké to vybavení, v tom horším zemřeme a musíme hru opakovat. 

Hned na druhé obrazovce, před hlavní branou řídícího komplexu, po nás hra chce tajný kód, u nějž nevím, jak na něj má hráč přijít jinak, než hádáním, ale je to "VETRELEC". Naštěstí hra nabízí alternativu, kdy zadáte symbol "#", čímž přijdete o dva muže. To ovšem neplatí na předposlední obrazovce, kde tento kód prostě musíte zadat, jinak končíte. 

"Budu spát klidně dál" je velmi zajímavá volba
Androidovi hra říká "syntetický robot"
Mapa

POSTUP HROU
Zvolil jsem si věci, které si vezmu s sebou na planetu - minimum jsou 3 muži, není problém vzít si od všeho maximální počet. 

S, 2, VETRELEC, PRUZKUM, 2, 1, 3, 3, 1, 1, 1, 4, 3, 2, 2, 1, 3, 2, VETRELEC.
KONEC POSTUPU HROU

Znalost filmové předlohy se teď opravdu hodí
K zavření brány je třeba napsat tajný kód, který nikde není
Vítězství ! Nebo ne?

Verdikt: Škoda, že nefunguje mechanismus s vybíráním vybavení, udělalo by to hru ještě o něco zajímavější. I přes to se jedná o poměrně zábavnou jednohubku, ve které obtížnost snižuje znalost filmové předlohy.
Hodnocení: 3/10

Žádné komentáře:

Okomentovat