pátek 24. prosince 2021

Shrnutí: Hry z roku 1991

A máme tu další, u čtenářů oblíbené, shrnutí. Rozhodl jsem se změnit formát a zatímco v předchozích článcích jsem vždy probral posledních 100 her (1-100, 101-200, 201-300, 301-400, 401-500), od této chvíle budou tyto články vycházet jakmile dohraji všechny tuzemské hry z daného roku. 

Blog zažil nejúspěšnější rok své existence, kdy návštěvnost se v některých dnech přehoupla i přes 500 přístupů denně, v průměru za celý rok 4500 měsíčně. Hlavním důvodem bylo, že jsem přijal pozvání do podcastu "Modrák & Friends" a také do Youtube pořadu "Nekonečné Labůžo", povědomí o projektu se tedy mezi lidmi zvýšilo, za což jsem rád. Je mi ale jasné, že návštěvnost půjde nahoru teprve až dojde na známější hry na PC. 

Svůj cíl z minulého článku jsem splnil a do konce roku 2021 jsem dohrál všechny hry z roku 1991. Dokázal jsem přitom udržet tempo alespoň deseti článků měsíčně, což občas nebylo vůbec jednoduché. Trochu mě mrzí, že jsem nepřidal další interview s nějakým vývojářem, ale to je bohužel časově náročné a primárně se chci věnovat dohrávání her. 

Průměrné hodnocení her z roku 1991 je 2.97, což je mírný pokles oproti 3.09 z minulé stovky her. Vysvětluji si to tím, že začaly ve velkém množství vycházet textovky pro osmibitová Atari, které se zařadily mezi ty méně povedené. Pojďme si ale zopakovat ty nejlepší kousky. 

Adventurer (1991)

Hexagonia pro Sam Coupé (1991)

Belegost pro DOS (1991)

Nejvíce mě zaujal Adventurer, který se inspiroval v legendárním Dungeon Masterovi. Je to první hra, jež se dá zařadit mezi RPG, nicméně na ryzího zástupce tohoto mého oblíbeného žánru, s fungujícím vývojem postavy a tradičními souboji, si budeme muset ještě chvíli počkat. 

Mezi nejpovedenější kousky se zařadilo logické skládání molekul Atomix 2, respektive jeho port Hexagonia pro SAM Coupé. Ještě více naše mozky potrápily Bedny, neboli port další legendární hry Sokoban. Objevila se i předělávka zdařilé textovky Belegost pro DOS. Na ten vyšla i strategická hra Diktátor či logická hříčka pro dva hráče Exploding Atoms, v obou případech se jednalo o porty ze ZX Spectra

Invaze z Aldebaranu (1991)

Dobývání Hradu 2 (1991) pro Atari ST

Xonix (1991)

Pro šestnáctibitová Atari ST vyšla variace na Space Invaders jménem Invaze z Aldebaranu, aneb další krok k profesionálnímu vývoji pro bratry Španěly (Bohemia Interactive), dále o obrázky rozšířená verze Dobývání Hradu 2 či port zahraniční textovky Boggit. Distribuci těchto děl si přitom vzala na starosti tehdy začínající firma JRC.  

Za zmínku stojí i první hra pro Unix-like platformy Xonix.

Alienbusters (1991)

Android (1991)

H2O (1991)

Na osmibitová Atari vyšlo několik zajímavých her, např. simulátor tanku s vektorovou grafikou Alienbusters, textovky Zničte Saddáma HusajnaShaolin-SzuDebil's Action a Emgeton Story, od autorské dvojice Knill - Štěrba pak kromě jiného i plošinovka Android či arkáda Posthelper a od J. Bernáška potom netradiční závody aut Bewesoft's Race a opravování potrubí H2O

Jméno Růže (1991)

Velký Kšeft (1991)

Axons (1991)

Pro ZX Spectrum se objevila lehce erotická grafická adventura Jméno Růže či mafiánský Velký Kšeft, obě s dosud nevídanou možností pohybovat s postavou po obrazovce. Zaujal i ambiciózní shoot 'em up Axons, variace na Tetris Columns, arkádový Q-Bert či komerčně neúspěšná soutěžní textovka Help!!!

Je vhodné zmínit i dvě hry z roku 1990, které se objevily v posledních 120 článcích - jednu z nejlepších textovek pro osmibitová Atari jménem Ataristův Protiútok a neobvyklou textovku Aliens pro ZX Spectrum. 

Co naopak zůstalo trochu za očekáváním jsou hry na Amigu, která tehdy prožívala své nejslavnější období. Bohužel kousky typu Cesta Bojovníka nepřesvědčily, i když povedenější Pilotův Příběh dává naději, že se brzy dočkáme zajímavějších her i na tuto platformu. 

Ataristův Protiútok (1990)

Aliens (1990)

Posthelper (1991)

Cílem pro rok 2022 je dohrát všechny tuzemské hry z roku 1992. Těch je na seznamu momentálně přes 130, takže se rozhodně nudit nebudeme. Největší zastoupení bude mít stále ZX Spectrum a osmibitové Atari, objeví se ale i hry pro Sharp, Commodore 64, Atari ST, Amigu, DOS a SAM Coupé

Při pohledu na seznam se máme na co těšit. Prim budou hrát tituly od distribučních společností Ultrasoft a Proxima jako např. Octopussy, Komando 2, Pedro, Phantom F4, Sherwood, Tinny či Tango. Zajímavé by měly být plošinovky Imagine a Midnight, zvědavý jsem na sedmidílnou sérii textovek Vesmírná Odysea


Dovolím si menší odbočku, pánové z Retroherny představili (video) nový projekt jménem Herní Archív. Cílem je archivovat vše, co se týká tuzemské videoherní historie, tzn. psané materiály, originální hry i hardware. Určitě je sledujte, případně rovnou podpořte. 

Na závěr nesmí chybět tradiční poděkování všem, co mi s blogem pomáhají a tentokrát také připojím přání - krásné Vánoce a šťastný nový rok!

4 komentáře:

  1. "zvědavý jsem na sedmidílnou sérii textovek Vesmírná Odysea." - věř mi, že nejseš.

    OdpovědětVymazat
  2. "Cílem pro rok 2022 je dohrát všechny tuzemské hry z roku 1992."

    Jako commodorista jsem si vsiml, ze na seznamu je hromada C64 her bez popisu, ackoliv jsou bezne dostupne na internetu a funkcni v emulatorech, vcetne her z roku 1992.
    Nejprve by stalo za to aktualizovat seznam, a pak se teprve pustit do hrani celeho rocniku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo to máš pravdu, hry pro C64 byly trochu zanedbané. Ono to je vždy o tom zavrtat se do toho a všechny ty hry spustit a vypátrat rok vzniku a autory. Ne vždy to je jednoduché. Teď mám naštěstí trochu času, tak jsem to znova prošel a doplnil. U většiny her jsem našel rok, některé jsem zamítl, protože jde jen o překlady.

      Můžeš znova kouknout a jestli je tam něco špatně, tak dej vědět. No a pokud bys mi ty, nebo jiný Commodorista co to tady čte, chtěli pomoct (mám ohledně těch her pár otázek), tak mi prosím napište na mail (viz pravý sloupec).

      Vymazat
    2. Poslal jsem ti mail, kdyby nedošel, dej vědět - s Gmailem mám špatné zkušenosti, že maily mizí.

      Vymazat