neděle 7. března 2021

Hra 523: Bedny (1991)


Bedny
Vývojář: OtaSoft
Vydavatel: OtaSoft
Vydáno 1991 pro ZX Spectrum
Žánr: Logická hra
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Bedny jsou další zpracování legendárního Sokobanu, kdy jsme tu již měli dva podobné kousky pro Spectrum - Soko-Ban (1990) a Zlý Sen Františka Koudelky (1990). Ocitáme se ve skladišti a naším cílem bude přestrkat bedny na určené místo. Problém je, že můžeme bedny pouze tlačit a zároveň pohneme jen s jednou bednou najednou.

Instrukce

Symboly a ovládací klávesy

První úroveň

Grafika je v tomto případě velmi jednoduchá, ale přehledná a pro logickou hru dostačující. Ovládání je řešeno pomocí kláves "Q", "A", "O", "P" a bohužel se nedá nastavit vlastní rozložení. Najdeme tu celkem 52 úrovní, kdy prvních 50 jsou úrovně z originálního Sokobanu, pouze občas v trochu jiném pořadí. 51. úroveň je pravděpodobně vytvořena autorem a je velmi jednoduchá a poslední, 52. úroveň je kopie 42. úrovně s dvěma jinak posunutými bednami, které průchod nijak neovlivňují. 

Být skladníkem je fuška

51. úroveň je velmi jednoduchá

Poslední patro je kopie 42. úrovně

Najdeme tu i demo mód, kde nám je ukázán průchod zmíněnou 51. úrovní a také přehlídku pater, kdy nám program postupně ukáže náhled všech úrovní. V pravé části obrazovky pak vidíme ukazatele aktuální patro, počet zbývajících neuklizených beden a počet použitých kroků - toto číslo je ovšem jen informativní a nikam se nezapisuje, stejně tak tu není žádný časový limit, životy či počítadlo skóre. 

Systém postupu je tu zpracován pomocí 32místného vstupního hesla, které obdržíme vždy po dokončení úrovně. Jakmile tedy dokončíme předposlední patro, dostaneme heslo, díky němuž si můžeme vybrat ze všech 52 úrovní. Toto heslo je "14414414614614689148146144150146". 

Demo mód

To je sakra dlouhé heslo

Vítězství!

Verdikt: Další port hry Sokoban s velmi jednoduchým audiovizuálním zpracováním, které nicméně pro tento typ hry stačí. 
Hodnocení: 5/10

Žádné komentáře:

Okomentovat