středa 22. září 2021

Hra 591: Posthelper (1991)


Posthelper
Vývojář: Radek Štěrba
Vydavatel: Raster
Vydáno 1991 pro Atari 8-bit
Žánr: Arkáda
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Radek Štěrba vytvořil hudbu do her Roberta Knilla (Cityhawk (1991), Android (1991)), ale pracoval i na hrách vlastních. Jednou z nich je Posthelper, kde se ujmeme poštovního vozu a naším úkolem bude nejprve dojet k domům vyzvednout dopisy a poté je dovézt zpět k budově pošty. Problém je, že uvezeme maximálně dva, později dokonce jen jeden dopis a zároveň se nám do cesty mohou připlést dvě autíčka, kdy v tom případě následuje srážka a ztráta jednoho z pěti životů. Nemůžeme také zastavit, ani se obrátit o 180 stupňů. 

Začátek hry

Srážka

Souhrn dokončené úrovně

Jakmile odvezeme všechny dopisy, zobrazí se souhrn úrovně s přehledem získaných peněz, což je vlastně naše skóre. Ve hře je celkem 32 úrovní lišících se rozložením silnic, domů, počtem dopisů a také přítomností přikázaných směrů, kdy na označených křižovatkách jinam zatočit nelze. Najdeme tu i koleje, nicméně vlak zde bohužel není. Za každých pět dokončených úrovní dostaneme od slečny v sukni bonus doprovázený roztomilou animací. Po poslední úrovni se začíná opět od té první, nicméně auta se pohybují vyšší rychlostí. 

Ovládání je řešeno pomocí joysticku a je nutné si na něj trochu zvyknout. Požadovaný směr je totiž nutný "držet" dokud naše auto nezatočí, jinak se totiž na křižovatce vydá náhodným směrem. Stejně se chovají další dvě auta - nemají žádnou inteligenci třeba jako nepřátelé v Pac-manovi, ale zatáčí naprosto náhodně, takže výsledek hry je také hodně o štěstí. Pomocí klávesy FIRE také můžeme svoje auto zrychlit, přičemž to můžeme dělat neomezeně často. 

Nutno také dodat, že hra je vytvořena ve strojovém kódu, takže běhá velmi svižně a autor vše doplnil slušnou hudbou čítající několik skladeb a jednoduchými zvukovými efekty. 

V téhle úrovni jsou dvě křižovatky s přikázanými směry

Bonus od slečny po dokončení 30. úrovně

Poslední úroveň

Zápis nejlepšího skóre

Verdikt: Pěkně provedená arkádová hra podobná Pac-manovi. 
Hodnocení: 4/10

Žádné komentáře:

Okomentovat