úterý 28. září 2021

Hra 593: Predator (1991)


Predator
Vývojář: Radek Štěrba & Robert Knill
Vydavatel: RASTER & FUCO
Vydáno 1991 pro Atari 8-bit
Žánr: Arkáda
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Autorská dvojice Štěrba & Knill nám kromě her Race Against Time (1990), Cityhawk (1991) a Android (1991) představila i další akční hru, která na první pohled vypadá jako plošinovka, ale ve skutečnosti má blíže k "shoot 'em up" hrám. Se svým vojákem totiž půjdeme celou dobu po jedné rovině doprava, přičemž budeme sestřelovat objevující se nepřátele. 

Autoři

Začátek hry

Skrývání jaksi nefunguje

Obrazovka se celou dobu posouvá, tudíž nemůžeme zastavit. Pokud se postava ocitne na levém okraji, tak je tlačena dopředu. Můžeme ale popojít zhruba až do poloviny obrazovky, což nám poskytuje příležitost ke skrčení či delším skokům. Najdeme zde celkem osm úrovní, v kterých jsou vždy jiní nepřátelé, nicméně jediný rozdíl mezi nimi je, že někteří dokáží i střílet. Pokud nás trefí či do nich narazíme, přijdeme o část energie, což může samozřejmě vést až k našemu konci. 

Protivníci se objevují v různých výškách, což je generováno náhodně během hry. Ty úplně při zemi trefit nelze, takže je musíme přeskočit. Naopak ty ve výšce netrefíme ani pokud vyskočíme. Volit můžeme mezi krátkým a dlouhým skokem, nicméně během letu již nemůžeme "zatáčet" a délka skoku se také nedá měnit, takže je nutné být opatrný, abychom neskočili do nepřítele. 

Pomocí "směru doleva" postava provede animaci přitisknutí ke zdi, což dost možná mělo fungovat jako skrývání před střelami nepřátel, nicméně tomu tak není a je tedy zbytečné to používat. V jeden okamžik můžeme mít na obrazovce pouze jeden náš projektil, takže není možné zběsile střílet, ale musíme každý výstřel zvážit. Dostřel (náš i nepřátel) je také omezený. Po celou dobu hraje slušná hudba

Pokud se nám podaří dokončit všechny úrovně, zobrazí se přehled, kolik jednotlivých nepřátel jsme zneškodnili, a následně můžeme naše jméno zapsat do tabulky nejlepších výsledků, která skýtá devět jmen. 

Některé situace jsou téměř neřešitelné

Vítězství !

Tabulka nejlepších

Verdikt: Je poznat, že autoři se na Predatorovi ještě učili a už jejich plošinovka Android ze stejného roku je propracovanější, nemluvě o jejich hrách z dalších let. 
Hodnocení: 3/10

Žádné komentáře:

Okomentovat