pátek 1. října 2021

Hra 594: Q-Bert (1991)


Q-Bert
Vývojář: Martin Malý (AnarchySoft)
Vydavatel: Invalid Coin
Vydáno 1991 pro ZX Spectrum
Žánr: Arkáda
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Předělávka známé arkádové hry Q*bert (1982) od nám známého Martina Malého (Katanga (1988), Nick Carter (1988), Nemesis 2 (1989) a další), vydaná pod hlavičkou Invalid Coin, do kterého spolu s autorem patřil i Stanislav Telipský, neboli Telsoft. Podle slov samotného autora byla celá hra naprogramována za 14 dnů. 

Úvodní obrazovka s problikávajícím běžícím textem

Nastavení ovládacích kláves

Začátek hry - naše postava je na vrcholku

Tato verze je oproti svému vzoru zjednodušena a chybí některé prvky. Grafické zpracování vyznačující se pseudo-3D grafikou, i základní mechanismy jsou ale stejné. Ovládáme postavu Q-berta, který začíná na vrcholku pyramidy složené z kostek. Jakmile skočíme na kostku (lze se pohybovat pouze diagonálně), tak ji obarvíme a naším cílem je učinit tak se všemi, načež se dostaneme do další úrovně. 

Existuje však několik variant (ve hře "coloring") - kromě "normal" je tu i "double", čili na každou kostku musíme skočit 2x, aby se obarvila. A poté "flip-flop", kdy se kostka po dalším doteku zase odbarví. Najdeme tu celkem devět úrovní, kdy od páté se pyramida zvětšuje o spodní řádek. Místo deseti kostek jich tak najednou je 15. 

Varianta "double"

Od páté úrovně se pyramida zvětšuje

Poslední úroveň je téměř nehratelná

Aby to nebylo tak jednoduché, tak tu najdeme nepřátele, jejichž počet se postupně zvětšuje a v poslední úrovni jich je dokonce šest. Jejich pohyb je přitom náhodný, takže dohrát hru je i hodně o štěstí. Jakmile se ocitneme na stejné kostce jako protivník či pokud vykročíme mimo pyramidu, tak přijdeme o jeden ze šesti životů a daná úroveň se restartuje. 

Pokud se nám ale podaří dokončit i devátou úroveň, dočkáme se gratulačního textu, ve kterém se dozvíme, že se nám podařilo zničit všechny "kostkové pyramidy" a utekli jsme z "magického hradu nočních můr". To poměrně sedí, protože zatímco původní verze je barevná, roztomilá a dětinská, tak zde kvůli černobílé grafice a naléhavé hudbě působí vše temně a depresivně. Autor také naznačuje vydání druhého dílu, nicméně k tomu pravděpodobně nikdy nedošlo. 

Vítězství !

Moje skóre je nezapomenutelné !

Tabulka nejlepších - první místo snad ani nelze dosáhnout

Verdikt: Zjednodušená verze arkádové legendy Q*bert. Některé prvky byly odstraněny, hra je ale stále slušně hratelná. 
Hodnocení: 4/10

Žádné komentáře:

Okomentovat