sobota 16. října 2021

Hra 599: Teofil (1986)


Teofil
Vývojář: Michal Polák & Jan Polák
Vydavatel: Omega
Vydáno 1986 pro ZX Spectrum
Žánr: Arkáda
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Jednoduchá arkáda, ve které ovládáme stvoření jménem Teofil. Na začátku nás rameno jeřábu přemístí nad propast a pustí, načež naším úkolem bude vyhýbat se během našeho pádů všem překážkám. Náraz do čehokoliv znamená ztrátu jednoho ze tří životů. Jak se dozvíme z instrukcí, posláním této hry je naučit nás postřehu a seznámit nás s počítačem ZX Spectrum. 

Teofil je uctivé stvoření

Menu

Popis ovládání

Teofila ovládáme pomocí kláves "O" a "P" pro pohyb do stran či pomocí joysticku. Hojně je používán syntezátor řeči, kdy veškerý text, tedy i popis ovládání i instrukce, nám přečte typický robotický hlas. 

Obrazovka se během pádu neposouvá plynule - jakmile doletíme ke spodnímu okraji, načte se následující úroveň a postava je opět přemístěna nahoru. Jak daleko jsme poznáme podle ukazatele "hloubka", kdy tu najdeme celkem 40 úrovní. Ty jsou až na výjimky stejné a obsahují pouze náhodně rozmístěné překážky, které mají vždy jen jinou podobu. 

Instrukce

Malá animace na úvod

Takto vypadá většina hry

Dohrát hru třeba i na první pokus není nemožné, obtížnost je poměrně nízká. Jakmile se dostaneme do poslední, 40. úrovně, je třeba se ještě trefit na přistávací plochu, načež obdržíme gratulaci (s překlepem) a pokud jsme získali dostatečné skóre, zapíše program i náš rekord

Zajímavý bug je, že pokud zemřeme v poslední úrovni, zacyklí se hra do nekonečné smyčky, kdy Teofil padá nekonečně dlouhou prázdnou obrazovkou a není cesty ven. 

Některé obrazovky jsou unikátní

Teď se už jen trefit na přistávací plochu

Vítězství !

Verdikt: Jednoduchá arkádová hříčka. 
Hodnocení: 3/10

Žádné komentáře:

Okomentovat