neděle 10. října 2021

Hra 597: Rockmania (1991)


Rockmania
Vývojář: Daniel Bahna
Vydavatel: Daniel Bahna
Vydáno 1991 pro Atari 8-bit
Žánr: Logická
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

V případě logických her je klíčové vysvětlit hráči pravidla, což je přesně to, co se v tomto případě nestalo. Jsme rovnou vrženi do hry aniž bychom věděli, co dělat, či jak hru ovládat. Po promačkání klávesnice zjistíme, že "kurzorem" (světlým čtverečkem) po obrazovce pohybujeme pomocí kláves "-", "=", "*" a "+", což na klávesnici Atari byly kurzorové šipky. V emulátoru si toto můžeme naštěstí pohodlně namapovat na kurzorové klávesy. Mezerník pak slouží pro vybírání. 

Začátek hry

Vybírání kostek ve druhé úrovni

Začíná se to komplikovat

Nepopsaná pravidla jsou tedy následující. Musíme vždy vybrat dvě kostky (kameny) stejné číselné hodnoty, načež ty zmizí. Cílem je kompletně vyčistit herní plochu, čímž se dostaneme do další úrovně. Problém je, že tu působí "gravitace" - když vybereme kostku třeba uprostřed, tak ta zmizí a kostky nad ní spadnou na kostku vespod. Pokud padající kostka má vyšší hodnotu, tak se kostce vespod sníží číselná hodnota o jedničku. Pokud se hodnota kostky dostane na nulu, tak je odebrána. Pokud má padající kostka nižší hodnotu, než kostka vespod, tak se se číselná hodnota nemění. 

Příkladem může být prostřední sloupec 5, 4, 3, 2, 1 ve druhé úrovni (viz screenshot). Jakmile odebereme kostku "3", tak ta zmizí a kostka "4" spadne na kostku "2", čímž jí poníží na hodnotu "1". Kostka "5" ale zároveň spadne na kostku "4", čímž ji poníží na hodnotu "3". Výsledkem je sloupec 5, 3, 1, 1. 

Po vzoru Mahjongu lze vybírat jen kostky, které mají alespoň jednu stranu volnou. Okraj herní plochy se nepočítá jako volná strana. A to je problém poslední, sedmé, úrovně, která je celá zaplněná kostkami s hodnotou "1". Nicméně ani jedna nelze vybrat, takže level je nedohratelný. Naštěstí jsem byl schopný sám hacknout zdrojový kód hry (poprvé v životě) a kostky upravil tak, aby zůstaly jen spodní dva řádky - a opravdu jsem pak byl schopný úroveň dokončit a dostat se na gratulační obrazovku. Těžko říct, jestli hru takto znehodnotil sám autor, nebo si se zdrojovým kódem hrál někdo jiný, každopádně je to škoda. 

Nehratelná poslední úroveň

Po úpravě

Vítězství !

Verdikt: Hra má poměrně zajímavé mechanismy a je zábavná, škoda ale, že se bez úpravy nedá dohrát a neobsahuje více úrovní. 
Hodnocení: 3/10

Žádné komentáře:

Okomentovat