neděle 9. května 2021

Hra 544: Exploding Atoms (1991)


Exploding Atoms
Vývojář: Pavel Pola & M. Bašta
Vydavatel: InteReS
Vydáno 1991 pro DOS / Windows
Žánr: Logická hra
Počet hráčů: 1 -2
Stav: Dokončeno

Poslední dochovaná DOS hra z roku 1991 (další jsou Belegost a Diktátor) je port hry ze ZX Spectrum Exploding Atoms (1991). Tuto verzi v jazyce Turbo Pascal 6.0 vytvořil InteReS, což je zkratka pro "Intelligent Reliable Software". 

Je vidět, že autoři cílili na zahraniční trhy, takže veškeré texty jsou v angličtině. Licence je přitom uvedena jako shareware a najdeme zde prosbu o zaslání 10 USD, přičemž v uvedených adresách je i jakýsi Don Adams z Miami na Floridě. 

Hezká propagace Československa

Pravidla hry

Začátek

Program můžeme ovládat myší či klávesnicí. V hlavním menu najdeme nápovědu a pravidla hry, které se nijak neliší od původní verze, malá změna je pouze rozšíření hrací plochy z 8x6 na 8x8. Jinak opět budeme přidávat atomům elektrony a ty po dosažení určitého počtu vybuchnou a předají elektrony sousedním atomům, což může vyvolat rozsáhlé řetězové reakce. Cílem je přivlastnit si všechny atomy. 

Opět si můžeme zvolit hru hráč vs počítač nebo hráč vs hráč, přičemž lze i nastavit, kdo bude začínat. Nově je tu i demo mód, kdy se můžeme podívat na průběh hry, ten se spustí i při delší nečinnosti. Přibyla i tabulka nejlepších výsledků, kdy na první příčce je hráč s nejnižším skóre, což je trochu matoucí, ale toto číslo znamená počet elektronů na hrací ploše - čím dříve dokážeme soupeře porazit, tím méně je elektronů ve hře a tím nižší je skóre. 

Průběh hry

Tohle přeci už nemůžu prohrát

Prohrál jsem...

I tady platí, že do poslední chvíle není jistý výsledek a vyhrát se dá i s posledním atomem. Stačí jeden špatný tah a je konec. Oproti originálu mi počítač přišel chytřejší a nebylo tak jednoduché vyhrát, což je dobře. Škoda, že zde třeba není ještě nastavení obtížnosti. 

Konečně vítězství !

Zápis získaného skóre do tabulky

Po 30 letech další zápis

Verdikt: Port dobré logické hry ze ZX Spectra. 
Hodnocení: 4/10

Žádné komentáře:

Okomentovat